Мали Зворник, 26.03.2018. године

Општина Мали Зворник омогућила је објављивање првог Зборника радова завичајних уметника, аутора Владимира Савића из Малог Зворника. У питању је публикација, под називом „Ад Дринум“, која садржи биографије и одабрана дела поетских стваралаца и сликара из новије културне историје малозворничког краја. 

 Издавач зборника је Библиотека „17. септембар“, којој је ово дело издавачки првенац. Штампање књиге планирано је у скоријем року, у почетном тиражу од 500 примерака. 

 Зборник радова завичајних уметника Малог Зворниика је штиво настало у жељи аутора да сачува од заборава културно наслеђе овог дела Подриња, које је итекако богато, али недовољно познато широј јавности, услед чињенице да многи од радова објављених у зборнику, из различитих разлога, никада раније нису публиковани. 

У предговору књиге, који потписује Лозничанин Љутомир Рундић, стоји да је у њој заступљен широк и врло шаролик састав у погледу старосне доби аутора и времена у којем су стварали, као и по питању квалитета радова, који се креће у распону од надасве добрих остварења до радова који су, могло би се рећи, на почетном нивоу лествице квалитета. 

Он истиче да је аутор, приносећи за незаборав, показао да људи ствараоци иду испред времена и навика, правећи путеве изнад људске тривијалности, носећи лучу светлости у времену које прети банализацијом, као директним продуктом виртуелне стварности. 

Директорица малозворничке библиотеке Славојка Спасеновић и аутор књиге Владимир Савић захвалили су Општини Мали Зворник на подршци, јер је омогућила објављивање дела које промовише ствралаштво и треба да подстакне нове генерације уметника на посвећен рад. 

Зборник радова завичајних уметника Малог Зворника „Ад Дринум“ је наставак истоименог пројекта, започетог пре две године, у оквиру којег је уметник Савић, са неколико својих сарадника, приредио композицију и видео спот, који промовише природне лепоте и културне знаменитости малозворничког краја. 

Љиљана Ристановић