12/02/2015

У организацији Друштва геолошких инжењера и техничара Србије (ДГЕИТС) и локалне самоуправе јуче је у Малом Зворнику одржан састанак Његове екселенције Филипа Пенингтона, амбасадора Канаде у Србији са руководствима општина Мали Зворник и Љубовија. Том приликом су им предочене активности које амбасада Канаде планира да  спроведе на подручјима погођеним прошлогодишњим катастрофалним поплавама.

Након састанка уследила је презентација пројекта „Ургентни одговори на геолошке стихије изазване циклоном Тамара у локалним заједницама у Србији и њихова превенција у будућности“. Пројекат и методологију израде су, присутним новинарима и осталим заинтересованим, презентовали Кристофер Мекинтајер представник канадске компаније Reservoir Minerals и проф. др Адам Дангић и проф. др Душко Сунарић испред ДГЕИТС-а.

 

Канадска амбасада ће подржати пројекат тако што ће финансирати геолошка истраживања и израду пројекта санације по једног већег клизишта у општинама Мали Зворник и Љубовија.

Након прелиминарних истраживања у општини Мали Зворник изабрано је клизиште у Цулинама поред магистралног пута Лозница – Бајина Башта.

У наставку посете општини Мали Зворник, амбасадор је обишао и локацију изабраног клизишта где се на лицу места уверио о размери катастрофе и значају санације истог.

{gallery}2015/02-12_ambasador_kanade{/gallery}