12/02/2015

U organizaciji Društva geoloških inženjera i tehničara Srbije (DGEITS) i lokalne samouprave juče je u Malom Zvorniku održan sastanak Njegove ekselencije Filipa Peningtona, ambasadora Kanade u Srbiji sa rukovodstvima opština Mali Zvornik i Ljubovija. Tom prilikom su im predočene aktivnosti koje ambasada Kanade planira da  sprovede na područjima pogođenim prošlogodišnjim katastrofalnim poplavama.

Nakon sastanka usledila je prezentacija projekta „Urgentni odgovori na geološke stihije izazvane ciklonom Tamara u lokalnim zajednicama u Srbiji i njihova prevencija u budućnosti“. Projekat i metodologiju izrade su, prisutnim novinarima i ostalim zainteresovanim, prezentovali Kristofer Mekintajer predstavnik kanadske kompanije Reservoir Minerals i prof. dr Adam Dangić i prof. dr Duško Sunarić ispred DGEITS-a.

 

Kanadska ambasada će podržati projekat tako što će finansirati geološka istraživanja i izradu projekta sanacije po jednog većeg klizišta u opštinama Mali Zvornik i Ljubovija.

Nakon preliminarnih istraživanja u opštini Mali Zvornik izabrano je klizište u Culinama pored magistralnog puta Loznica – Bajina Bašta.

U nastavku posete opštini Mali Zvornik, ambasador je obišao i lokaciju izabranog klizišta gde se na licu mesta uverio o razmeri katastrofe i značaju sanacije istog.

{gallery}2015/02-12_ambasador_kanade{/gallery}