Mali Zvornik, 03.02.2020. godine

Proslavljeni bokser i predsednik Bokserskog saveza Srbije Nenad Borovčanin posetio je u ponedeljak, 03. februara, opštinu Mali Zvornik i polaznicima Omladinske škole boksa, koju, u okviru akcije „Sport za sve“, realizuje Sportski savez „Drina“ Mali Zvornik, uručio donaciju u vidu neophodnih bokserskih rekvizita.

Borovčanin je u fiskulturnnoj sali malozvorničke Srednje škole prisustvovao treningu mladih boksera, nakon čega je usledilo druženje nekadašnjeg šampiona sa sportistima i zajedničko fotografisanje.

Tokom razgovora sa čelnicima opštine, predstavnicima lokalnog Sportskog saveza i trenerima nedavno osnovanog bokserskog kluba „Obilić 1389 MZV“, on je upoznat sa potrebama i planovima vezanim za razvoj bokserskog sporta u opštini Mali Zvornik.

U izjavi za medije bivši bokserski šampion Evrope u teškoj kategoriji izrazio je zadovoljstvo što su u Malom Zvorniku započete aktivnosti koje će mladima omogućiti bavljenje boksom i istakao da je, zahvaljujući podršci lokalne samouprave i kvalitetnoj saradnji opštine i Sportskog saveza, pokrenuta Omladinska škola boksa, koja je potpuno besplatna za svu decu do 19 godina, te da sa njima rade istaknuti treneri i bokserski radnici Mirko Ždralo i Filip Džinić.

Borovčanin je zahvalio opštini Mali Zvornik, predsedniku opštine Zoranu Jevtiću, Sportskom savezu, Srednjoj školi i svima koji podržavaju razvoj bokserskog sporta, navodeći da je to sport koji doživljava svoj uspon i da bi bila prava šteta da nisu započete pomenute aktivnosti, jer je, prema njegovom mišljenju, ovo kraj u kojem živi hrabar, jak i zdrav narod, sa potencijalom da u budućnosti iznedri adekvatnog predstavnika Republike Srbije na međunarodnim bokserskim takmičenjima, koji bi doneo evropsku ili svetsku medalju, a moguće i olimpijca. 

„Možda neko od ove dece koja treniraju neće izaći odavde kao vrhunski bokser, ali, siguran sam, da će izaći kao bolji i kvalitetniji čovek“, zaključio je Borovčanin i dodao da treneri koji rade sa decom, osim što ih uče boksu, pomažu da se njihov karakter razvija u pravom smeru, da gledaju životu u oči, kao što to rade u ringu, da budu pravi ljudi, uzorni građani svog mesta i sutra porodični ljudi i kvalitetni članovi društva. 

Predsednik opštine Mali Zvornik Zoran Jevtić rekao je da će lokalna samouprava pratiti razvoj novoformiranog bokserskog kluba i da će u skladu sa rezultatima koje bude postizao podržavati njegov rad, napominjući da ne sumnja da će rezultata biti. 

On je istakao da se opština trudi da, kroz finansiranje različitih programa i projekata u oblasti sporta, podrži sve sportove i sportske klubove koji funkcionišu na području opštine i da će tako biti i ubuduće, jer je cilj da se deca i mladi što više bave sportom i rekreacijom i tako steknu i usvoje zdrave životne navike. 

Predsednik Sportskog saveza „Drina“ Mali Zvornik Aleksandar Andrić naveo je da je ovo udruženje u saradnji sa opštinom Mali Zvornik protekle godine iniciralo i pomoglo osnivanje Bokserskog kluba „Obilić 1389 MZV“, od kojeg u budućnosti očekuje dosta rezultata. 

On je naveo da je na ovaj način deci i omladini u Malom Zvorniku pružena šansa za bavljenje još jednim sportom, da je boks, što, kako je rekao, mnogi možda ne znaju, po mnogo čemu izuzetan, da pomaže razvoju psiho i motoričkih sposobnosti kod dece i da će ona uz ovaj sport sigurno izrasti u kvalitetne ljude.              

Trener malozvorničkog bokserskog kluba Mirko Ždralo rekao je da je „Omladinska škola boksa“ projekat Bokserskog saveza Srbije, koji pruža mogućnost svoj deci na području opštine da besplatno treniraju boks i da se oprobaju u ovom sportu, napominjući da su treneri tu da teže da od njih naprave uspešne sportiste, a prvenstveno dobre ljude, i nauče ih kako da se ponašaju i mimo sale, u školi i na ulici.  

Ždralo je pozvao roditelje koji imaju predrasude o boksu da pogledaju primere ovog sporta u drugim gradovima, pre svega u susednom Zvorniku (RS), odakle je mladi, uspešni bokser Filip Džinić, inače njegov učenik, koji je, kako je istakao, izrastao u kvalitetnu ličnost i izuzetnog trenera. 

Džinić, koji je takođe prisustvovao poseti Borovčanina, zahvalio je Bokserskom savezu Srbije, opštini Mali Zvornik i Sportskom savezu „Drina“ na neizmernoj podršci da se u Malom Zvorniku oformi kvalitetan bokserski klub i da što više dece dobije priliku da se bavi ovim sportom. 

On je rekao da Mali Zvornik, iako mala sredina, ima dosta dece, ali da ona do sada nisu imala uslova za neki borilački sport, dodajući da se nada da će pri novoosnovanom klubu u skorijoj budućnosti izrasti kvalitetan bokser, kao i to da je siguran da će u njemu stasavati dobri i kvalitetni ljudi. 

Ljiljana Ristanović

{gallery}/2020/2020-02-04_borovcanin{/gallery}