Mali Zvornik, 29.05.2018. godine

Skupština opštine Mali Zvornik usvojila je u petak, 25. maja 2018. godine, Odluku o drugim izmenama i dopunama Odluke o budžetu za 2018. godinu, prema kojoj su prihodi i primanja opštinskog budžeta, kao i rashodi u opštinskoj kasi, planirani u ukupnom iznosu od 791.407.000 dinara, što je za 113 miliona dinara, ili 16,65 posto, više u odnosu na prethodni plan. Uvećanje budžeta od oko 110 miliona dinara rezultat je transfera ostvarenih iz tekuće budžetske rezerve Republike Srbije, putem kojih su opštini Mali Zvornik obezbeđena sredstva za uređenje industrijske zone u Donjem Naselju, adaptaciju kulturno – istorijskog kompleksa „Podzemni grad Karađorđevića“ i projektovanje vodovoda na potezu Culine – Velika Reka, dok preostala 3 miliona dinara uvećanja u budžetu predstavljaju planirane sopstvene prihode opštine. 

Izmene Odluke o budžetu opštine Mali Zvornik obrazložio je predsednik opštine Zoran Jevtić, navodeći da je drugi ovogodišnji rebalans izvršen zbog promena u strukturi, kako u okviru planiranih prihoda i primanja, tako i u strukturi rashoda i izdataka budžeta. 

On je saopštio da, nakon najnovijih izmena, suma od 791.407.000 dinara predstavlja ukupni budžet opštine Mali Zvornik za tekuću godinu, u koji spadaju i sredstva indirektnih budžetskih korisnika. 

Jevtić je istakao da je uvećanje budžeta od oko 110 miliona dinara ostvareno kroz dobru  saradnju i povezanost opštinske i republičke vlasti. 

“Država je putem namenskih transfera iz tekuće budžetske rezerve obezbedila značajnu pomoć opštini Mali Zvornik. U pitanju je iznos od 109.295.000 dinara, u koji spada 75 miliona dinara, odobrenih pre oko mesec dana za renoviranje, dogradnju i izgradnju objekata u industrijskoj zoni u Donjem Naselju i kupovinu neophodne trafostanice vrednosti od oko šest miliona”, objasnio je Jevtić. 

On je dodao da je u okviru navedenog iznosa, za projekat uređenja Podzemnog grada Karađorđevića u Malom Zvorniku Republika Srbija pre nekoliko dana odobrila 32 miliona dinara, dok je za izradu projektno – tehničke dokumentacije za izgradnju vodovoda Culine – Velika Reka opredelila 2.295.000 dinara. 

Jevtić je posebnim amandmanom, koji je skupština usvojila, propratio izmene u budžetu nastale nakon nedavnog potpisivanja ugovora o realizaciji projekta adaptacije i uređenja dela „Podzemnog grada Karađorđevića” u Malom Zvorniku, vrednog 37 miliona dinara, čiji će veći deo finansirati Vlada Republike Srbije. 

„Na osnovu potpisanog Ugovora sa Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacija, u vrednosti od 32 miliona dinara, uvećani su prihodi budžeta, te se prilagođavamo ovoj povoljnijoj novonastaloj situaciji. Od ovog iznosa, 26 miliona rasporediće se na adaptaciju i uređenje Podzemnog grada Karađorđevića, dok će šest miliona biti raspoređeno na uređenje enterijera ove turističke atrakcije. Opština Mali Zvornik je prvobitno planirala 11 miliona dinara za tu namenu, ali je vrednost odobrenih ulaganja utrostručena, a dogovoreno učešće lokalne samouprave je pet miliona. Razlika od šest miliona će biti raspoređena u budžetsku rezervu. Usvajanjem ovog amandmana, stiču se i preduslovi za realizaciju namenskih sredstava i raspisivanje javnih nabavki u predviđenim rokovima”, navedeno je u obrazloženju amandmana predsednika opštine. 

U usmenom obraćanju odbornicima, Jevtić je naveo da će opština Mali Zvornik, zahvaljujući podršci Republike Srbije, u tekućoj godini završiti još nekoliko velikih i važnih projekta, kao što je izgradnja trpezarije i igrališta u školi u Radalju i uvođenje grejanja na biomasu u istoj školi. 

I ovom prilikom on se u ime građana i u svoje lično ime zahvalio predsedniku Aleksandru Vučiću, Vladi Srbije i resornim ministarstvima na pomoći i podršci koju pružaju opštini Mali Zvornik. 

Predsednik Jevtić rekao je i to da se opština priprema za rad na poboljšanju energetske efikasnosti u školama u Donjoj Borini i Velikoj Reci, da planira izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda (PPOV) u Donjem naselju, vrednog oko 12 miliona dinara i ulaganje četiri miliona dinara u završetak PPOV u Sakaru, a da je rešavanje problema kanalizacije u ulici Miloša Gajića u toku. 

Prema njegovim rečima, s obzirom da je budžet opštine prenapregnut, u narednom periodu biće potrebna privremena odricanja, radi ostvarivanja određenih ušteda i ulaganja u preduslove za zapošljavanje sugrađana. 

“Time mislimo i na budućnost i na povećanje prihoda od poreza na zarade već u sledećoj godini”, objasnio je Jević, navodeći da je, uz uvažavanje prioriteta, rebalansom predviđeno umanjenje stalnih troškova za 1.500.000 dinara i iznosa na ime tekućih popravki i održavanja za 2.000.000 dinara. 

Rashodi za materijal biće umanjeni za 5.500.000 dinara, a troškovi transporta za 2.500.000. 

Specijalizovane usluge, rad građevinskih mašina i rehabilitacija puteva obuhvaćeni su sumom od 54.500.000 dinara,  što je omogućilo umanjenje prethodno planiranog iznosa za 2.500.000 dinara. 

Osim odluke o drugim izmenama i dopunama odluke o budžetu opštine Mali Zvornik, odbornici lokalnog prlamenta razmotrili su i podržali i Lokalni operativni plan odbrane od poplava za vode II reda za područje opštine Mali Zvornik za 2018. godinu i Predlog godišnjeg Programa mera i radova na smanjenju rizika od poplava. 

Tokom diskusije, u okviru navedenih tačaka, predsednik Jevtić osvrnuo se kratko na rezultate rada opštine na sanaciji posledica poplava u mesnim zajednicama i prevenciji rizika od plavljenja u budućnosti, ističući značaj koji preventivno delovanje ima u pogledu umanjenja rizika i potencijalnih šteta u slučaju nepogoda. 

„Most u Radaljskoj banji je rekonstruisan. Opština Mali Zvornik je spremna da pomogne obnovu i izgradnju manjih, privatnih mostova, kojih ima oko desetak na području opštine, čija sanacija bi koštala do milion dinara po jednom mostu. Pomoć opštine ogledala bi se u izradi neophodnih projekata, materijalu ili izradi prilaznih puteva” , istakao je Jevtić, navodeći da je bilo problema sa takozvanim „Markovim mostom” u Radalju, čiju obnovu su, prema njegovim rečima, onemogućavali nerešeni imovinski odnosi meštana. 

“Ima dosta težnji da se tim putem ostvare lična i imovinska korist pojedinaca, meštana koji u selima ometaju rešenje svakog problema u obnovi, izgradnji ili unapređenju lokalne infrastrukture, a primetni su često politizacija i opstrukcija. Takođe, svaki projekat koji OO SPS predloži i putem svojih predstavnika u nadležnim ministarstvima podrži, mi ćemo javno izaći i reći da su oni učestvovali u tome. Do sada nismo videli njihovu podršku”, rekao je Jevtić.              

U okviru 17. redovne sednice Skupštine opštine Mali Zvornik, kojom je predsedavao Radovan Tadić, predsednik lokalnog parlamenta, odbornici su razmotrili i podržali ukupno 18 tačaka dnevnog reda. 

Za novog člana Opštinskog veća izabrali su Srđana Jovanovića iz Radalja, koji će ubuduće obavljati tu dužnost, nakon prerane smrti člana tog tela Duška Jovanovića.  

Među preostalim tačkama prošlonedeljnog skupštinskog zasedanja u Malom Zvorniku,  koje su  takođe dobile podršku odbornika, bio je predlog izmene i dopune Kadrovskog plana za Opštinsku upravu opštine Mali Zvornik i Opštinsko pravobranilaštvo opštine Mali Zvornik za 2018. godinu, Izveštaj o radu Opštinskog pravobranilaštva opštine Mali Zvornik za 2017. godinu, te Odluka o izmenama i dopunama Odluke o osnivanju Opštinskog pravobranilaštva opštine Mali Zvornik. 

Na ovom zasedanju odbornici su takođe podržali Izveštaj o poslovanju i Plan rada Doma zdravlja „Mali Zvornik” za 2017. godinu, Izveštaj o radu i finansijskom poslovanju Javnog komunalnog preduzeća „Drina” Mali Zvornik za 2017. godinu i Predlog Odluke o dopuni Odluke o ekonomskoj ceni usluga u Predškolskoj ustanovi „Crvenkapa”. 

Ljiljana Ristanović