Победница 17. “Сомовијаде“, одржане протеклог викенда на Зворничком језеру, у Сакару код Малог Зворника, је Ибољка Тот из Кањиже. Првопласирани улов тежак је 2.800 грама, дуг 75 центиметара, а Тотова је као награду уз прелазни пехар организатора добила победнички пехар, пехар Ревије ‘’Зов’’ и комплет риболовачке опреме, штап и машиницу коју је даровао ’’Травар’’ д.о.о. из Новог Сада. Друго место освојио је Ненад Вучетић из Малог Зворника, који је уловио сома тешког 2.060 грама, дугог 63 центиметра, док је трећи Живко Јанковић из Малог Зворника са уловим тешким 2.000 грама, дугим 64 центиметра.

Три најбољепласирана такмичара добили су на поклон и по један комлет од по пет варалица фирме ‘’Вуко’’ из Лознице. Комплети варалица уручени су и најмлађем такмичару на Сомовијади  Алекси Томићу (2002.), из Бање Ковиљаче и најстарием такмичару Милошу Деспотовићу (1938.), из Будишића.

У завршници манифестације Туристичка организација општине Мали Зворник доделила је Спортско-риболовном удружењу „Бистро“ из Зворника златну плакету за унапређење туризма и очување рибљег фонда.

Сомовијада се сваке године одржава последњег викенда у јулу. На дводневном такмичењу у лову сома, овог пута учествовало је 90 риболоваца из целе Србије, земаља у окружењу, али и из Немачке, Мађарске, Аустрије и Швајцарске. Организатори манифестације су Туристичка организација општине Мали Зворник и Клуб спортских риболоваца “Дринско језеро”, а покровитељ Општина Мали Зворник.

Четврту годину заредом, Сомовијада је део програма шире туристичке манифестације “Дрина је смисао живота”, ове године одвијала се  од 24. до 27. јула, а између осталих садржаја обухватила је и такмичење у прављењу рибље чорбе “Златни котлић”. Најумешнији кулинари, по оцени стручног жирија, били су такмичари екипе ’’Братство’’ из Кањиже. Другопласирани су гастрономи екипе ’’Лисина’’ из Радаља, док је трећепласирана екипа “Тиса 63” коју су чинили такмичари из Новог Сада, Бечеја и Малог Зворника.

Жири су ове године чинили: Бошко Здјеларевић, председник Удружења ’’Етно Бакрач“ из Београда, Драгољуб Ацковић, заменик директора Канцеларије за људска и мањинска права Републике Србије и Иван Којић, један од 15 гостујућих чланова Удружења ’’Етно Бакрач“.

Четвородневна манифестација у оквиру дана спортско рекреативног и културног туризма под називом “Дрина је смисао живота” отворена је у четвртак поздравним говором глумца, сценаристе и редитеља, Радоша Бајића, промотера и пријатеља Малог Зворника, који је, дан касније, симболично, првим забачајем удице, отворио и ‘’Сомовијаду’’. Уследио је наступ Уметничког ансамбла “Чивија” из Шапца и КУД “Димитрије Туцовић” из Лазаревца, на игралишту за мале спортове у Малом Зворнику. Изузетно запажен и подршком присутне публике награђен, у петак, 25. јула, био је вечерњи наступ ентузијаста, ветерана и чланова средњег и млађег узраста фолклорне секције Библиотеке “17. септембар“ из Малог Зворника.

На плажи у Сакару, где се одвијају све манифестације, уприличен је Летњи сајам хране и вина, као и изложба рукотворина. Добровољни даваоци крви у суботу су имали нову прилику да учествују у акцији Црвеног крста Србије, од 10 до 15 часова.

Последњи дан манифестеције обележила је 4. “Малозворничка регата”, пловидба Зворничким језером, уз трубаче Дејана Јевђића и добро расположење. Успешној реализацији целокупне манифестације допринеле су и медијске куће које организаторима пружају афирмацију и подршку.

Овогодишња манифестација имала је хуманитарни карактер и сваки посетилац могао је дати новчани прилог за домаћинства угрожена бујичним поплавама и клизиштима на територији општине Мали Зворник.

{gallery}2014drina_je_smisao{/gallery}