Pobednica 17. “Somovijade“, održane proteklog vikenda na Zvorničkom jezeru, u Sakaru kod Malog Zvornika, je Iboljka Tot iz Kanjiže. Prvoplasirani ulov težak je 2.800 grama, dug 75 centimetara, a Totova je kao nagradu uz prelazni pehar organizatora dobila pobednički pehar, pehar Revije ‘’Zov’’ i komplet ribolovačke opreme, štap i mašinicu koju je darovao ’’Travar’’ d.o.o. iz Novog Sada. Drugo mesto osvojio je Nenad Vučetić iz Malog Zvornika, koji je ulovio soma teškog 2.060 grama, dugog 63 centimetra, dok je treći Živko Janković iz Malog Zvornika sa ulovim teškim 2.000 grama, dugim 64 centimetra.

Tri najboljeplasirana takmičara dobili su na poklon i po jedan komlet od po pet varalica firme ‘’Vuko’’ iz Loznice. Kompleti varalica uručeni su i najmlađem takmičaru na Somovijadi  Aleksi Tomiću (2002.), iz Banje Koviljače i najstariem takmičaru Milošu Despotoviću (1938.), iz Budišića.

U završnici manifestacije Turistička organizacija opštine Mali Zvornik dodelila je Sportsko-ribolovnom udruženju „Bistro“ iz Zvornika zlatnu plaketu za unapređenje turizma i očuvanje ribljeg fonda.

Somovijada se svake godine održava poslednjeg vikenda u julu. Na dvodnevnom takmičenju u lovu soma, ovog puta učestvovalo je 90 ribolovaca iz cele Srbije, zemalja u okruženju, ali i iz Nemačke, Mađarske, Austrije i Švajcarske. Organizatori manifestacije su Turistička organizacija opštine Mali Zvornik i Klub sportskih ribolovaca “Drinsko jezero”, a pokrovitelj Opština Mali Zvornik.

Četvrtu godinu zaredom, Somovijada je deo programa šire turističke manifestacije “Drina je smisao života”, ove godine odvijala se  od 24. do 27. jula, a između ostalih sadržaja obuhvatila je i takmičenje u pravljenju riblje čorbe “Zlatni kotlić”. Najumešniji kulinari, po oceni stručnog žirija, bili su takmičari ekipe ’’Bratstvo’’ iz Kanjiže. Drugoplasirani su gastronomi ekipe ’’Lisina’’ iz Radalja, dok je trećeplasirana ekipa “Tisa 63” koju su činili takmičari iz Novog Sada, Bečeja i Malog Zvornika.

Žiri su ove godine činili: Boško Zdjelarević, predsednik Udruženja ’’Etno Bakrač“ iz Beograda, Dragoljub Acković, zamenik direktora Kancelarije za ljudska i manjinska prava Republike Srbije i Ivan Kojić, jedan od 15 gostujućih članova Udruženja ’’Etno Bakrač“.

Četvorodnevna manifestacija u okviru dana sportsko rekreativnog i kulturnog turizma pod nazivom “Drina je smisao života” otvorena je u četvrtak pozdravnim govorom glumca, scenariste i reditelja, Radoša Bajića, promotera i prijatelja Malog Zvornika, koji je, dan kasnije, simbolično, prvim zabačajem udice, otvorio i ‘’Somovijadu’’. Usledio je nastup Umetničkog ansambla “Čivija” iz Šapca i KUD “Dimitrije Tucović” iz Lazarevca, na igralištu za male sportove u Malom Zvorniku. Izuzetno zapažen i podrškom prisutne publike nagrađen, u petak, 25. jula, bio je večernji nastup entuzijasta, veterana i članova srednjeg i mlađeg uzrasta folklorne sekcije Biblioteke “17. septembar“ iz Malog Zvornika.

Na plaži u Sakaru, gde se odvijaju sve manifestacije, upriličen je Letnji sajam hrane i vina, kao i izložba rukotvorina. Dobrovoljni davaoci krvi u subotu su imali novu priliku da učestvuju u akciji Crvenog krsta Srbije, od 10 do 15 časova.

Poslednji dan manifestecije obeležila je 4. “Malozvornička regata”, plovidba Zvorničkim jezerom, uz trubače Dejana Jevđića i dobro raspoloženje. Uspešnoj realizaciji celokupne manifestacije doprinele su i medijske kuće koje organizatorima pružaju afirmaciju i podršku.

Ovogodišnja manifestacija imala je humanitarni karakter i svaki posetilac mogao je dati novčani prilog za domaćinstva ugrožena bujičnim poplavama i klizištima na teritoriji opštine Mali Zvornik.

{gallery}2014drina_je_smisao{/gallery}