Mали Зворник, 06.06.2019. године 

На основу закључка Општинског штаба за ванредне ситуације општине Мали Зворник, донетог на јучерашњем заседању, командант штаба и председник општине Зоран Јевтић оформио је комисију која ће у наредних неколико дана обићи територију општине и утврдити штету на имовини становништва, насталу услед обилних падавина у протекла два дана. Он је оценио да ситуација након невремена и изливања бујичних потока није сјајна, али да није ни превише драматична, истичући да је на терен упућена сва расположива механизација и да ће штете на инфраструктури бити саниране у најкраћем могућем року. 

Према извештају Оперативног тима Штаба за ванредне ситуације у Малом Зворнику, невреме је најтеже погодило насеља Зељићи и Жарковићи и Првомајску улицу, у месној заједници Доње Насење, где је у многим домаћинствима бујица продрла у дворишта и куће и причинила значајну материјалну штету. Критично је било и у селима Доња Борина, Радаљ, Сакар и Будишић, где су, при изливању бујичних потока, у највећој мери оштећени сеоски путеви. Услед изливања воде на пут и оштећења коловоза, саобраћај у Радаљу током јучерашњег дана био је у прекиду око два сата. У овом селу једна кућа је поплавњена, а вода је ушла у објекат у висини од око 50 цм. Због оштећења пута, у Првомајској улици ни дан касније нису могла да саобраћају друга возила осим теренских. Појавила су се и бројна клизишта у Радаљу, Доњој Борини и Брасини, од којих је, према површини коју заузима, најкритичније клизиште у засеоку Мићићи у Радаљу. 

Због појаве клизишта, Штаб за ванредне ситуације општине Мали Зворник усвојио је закључак по којем је општина у обавези да о томе обавести Геолошки завод у Београду и затражи процену угрожености на местима на којима су уочена клизишта и предлог мера које је неопходно предузети ради превенције ризика. 

Усвојен је и закључак којим је ЈКП „Дрина“ Мали Зворник задужено да, по усвајању Плана одбране од поплава на водама другог реда од стране Скупштине општине Мали Зворник, одмах крене у рашчишћавање терена, како би се отклонили преостали потенцијални опасни ризици од плављења убудуће, као што су стабла, грање и други отпад у кориту река, а који је евидентно и овог пута био један од фактора који су утицали на изливање река и потока. 

На јучерашњем састанку Штаба упућен је апел сугађанима да помогну у санирању последица непогода око својих домаћинстава и отклањању потенцијалних ризика убудуће, тако што ће уредити простор око кућа и адекватно успремити све оно што може бити ризик и довести до зачепњења пропуста за воду и речних корита. 

Констатовано је да су ових дана на критичним локацијама уочене управо такве ситуације и да је уклањање стабала, грања и других сличних материјала из непосредне близине речних корита неопходно како би се смањио ризик од плављења. 

Обилазећи терен, Оперативни тим Штаба за ванредне ситуације Мали Зворник установио је да је један од честих проблема и недовољан пречник цевастих пропуста за воду и да је такве пропусте потребно заменити, уградњом нових, већег профила. 

Усвојен је и закључак Штаба на основу којег ће општина упутити допис републичким инспекцијама, предузећима „Путеви Србије“, „Србијаводе“, Предузећу за путеве „Ваљево“ и другим службама, у чијој су надлежности поједини путеви и водотокови у општини, да изађу на терен и предузму неопходне мере, како би отклонили проблеме који се јављају услед јаких падавина. 

Како би помогла становништву чије куће су поплављене у непогодама у протекла два дана, општина ће у најкраћем року набавити 3-4 сушача просторија, имајући у виду да се тај апарат, набавњен приликом поплава 2014. године, показао као врло ефикасно средство за елиминисање влаге из поплавњених просторија. 

У непогодама на подручју малозворничке општине, на срећу и што је најважније, није било животно угрожених. 

Села узводно од Будишића, Доњу Трешницу, Цулине и Велику Реку, невреме је овог пута заобишло. 

Према информацији коју је на седници изнео директор Хидроелектране „Зворник“ Мали Зворник Томица Јовановић, река Дрина тренутно не представља претњу у погледу потенцијалног изливања. Проток воде кроз профил бране на хидроцентрали је знатно испод нивоа редовне одбране од поплава и износии око 900 m3/s. 

Седници Општинског штаба за ванредне ситуације у Малом Зворнику овог пута, осим чланова Штаба, присуствовали су представници Сектора за ванредне ситуације из Шапца, Иван Спајић, инспектор за управљање ризиком у Сектору за ванредне ситуације у Шапцу и Милорад Марковић, инспектор цивилне заштите у Сектору за за ванредне ситуације у Шапцу, који је и начелник Општинског штаба за ванредне ситуације општине Мали Зворник. 

Љиљана Ристановић

{gallery}/2019/2019-06-06_stab{/gallery}