Mali Zvornik, 06.06.2019. godine 

Na osnovu zaključka Opštinskog štaba za vanredne situacije opštine Mali Zvornik, donetog na jučerašnjem zasedanju, komandant štaba i predsednik opštine Zoran Jevtić oformio je komisiju koja će u narednih nekoliko dana obići teritoriju opštine i utvrditi štetu na imovini stanovništva, nastalu usled obilnih padavina u protekla dva dana. On je ocenio da situacija nakon nevremena i izlivanja bujičnih potoka nije sjajna, ali da nije ni previše dramatična, ističući da je na teren upućena sva raspoloživa mehanizacija i da će štete na infrastrukturi biti sanirane u najkraćem mogućem roku. 

Prema izveštaju Operativnog tima Štaba za vanredne situacije u Malom Zvorniku, nevreme je najteže pogodilo naselja Zeljići i Žarkovići i Prvomajsku ulicu, u mesnoj zajednici Donje Nasenje, gde je u mnogim domaćinstvima bujica prodrla u dvorišta i kuće i pričinila značajnu materijalnu štetu. Kritično je bilo i u selima Donja Borina, Radalj, Sakar i Budišić, gde su, pri izlivanju bujičnih potoka, u najvećoj meri oštećeni seoski putevi. Usled izlivanja vode na put i oštećenja kolovoza, saobraćaj u Radalju tokom jučerašnjeg dana bio je u prekidu oko dva sata. U ovom selu jedna kuća je poplavnjena, a voda je ušla u objekat u visini od oko 50 cm. Zbog oštećenja puta, u Prvomajskoj ulici ni dan kasnije nisu mogla da saobraćaju druga vozila osim terenskih. Pojavila su se i brojna klizišta u Radalju, Donjoj Borini i Brasini, od kojih je, prema površini koju zauzima, najkritičnije klizište u zaseoku Mićići u Radalju. 

Zbog pojave klizišta, Štab za vanredne situacije opštine Mali Zvornik usvojio je zaključak po kojem je opština u obavezi da o tome obavesti Geološki zavod u Beogradu i zatraži procenu ugroženosti na mestima na kojima su uočena klizišta i predlog mera koje je neophodno preduzeti radi prevencije rizika. 

Usvojen je i zaključak kojim je JKP „Drina“ Mali Zvornik zaduženo da, po usvajanju Plana odbrane od poplava na vodama drugog reda od strane Skupštine opštine Mali Zvornik, odmah krene u raščišćavanje terena, kako bi se otklonili preostali potencijalni opasni rizici od plavljenja ubuduće, kao što su stabla, granje i drugi otpad u koritu reka, a koji je evidentno i ovog puta bio jedan od faktora koji su uticali na izlivanje reka i potoka. 

Na jučerašnjem sastanku Štaba upućen je apel sugađanima da pomognu u saniranju posledica nepogoda oko svojih domaćinstava i otklanjanju potencijalnih rizika ubuduće, tako što će urediti prostor oko kuća i adekvatno uspremiti sve ono što može biti rizik i dovesti do začepnjenja propusta za vodu i rečnih korita. 

Konstatovano je da su ovih dana na kritičnim lokacijama uočene upravo takve situacije i da je uklanjanje stabala, granja i drugih sličnih materijala iz neposredne blizine rečnih korita neophodno kako bi se smanjio rizik od plavljenja. 

Obilazeći teren, Operativni tim Štaba za vanredne situacije Mali Zvornik ustanovio je da je jedan od čestih problema i nedovoljan prečnik cevastih propusta za vodu i da je takve propuste potrebno zameniti, ugradnjom novih, većeg profila. 

Usvojen je i zaključak Štaba na osnovu kojeg će opština uputiti dopis republičkim inspekcijama, preduzećima „Putevi Srbije“, „Srbijavode“, Preduzeću za puteve „Valjevo“ i drugim službama, u čijoj su nadležnosti pojedini putevi i vodotokovi u opštini, da izađu na teren i preduzmu neophodne mere, kako bi otklonili probleme koji se javljaju usled jakih padavina. 

Kako bi pomogla stanovništvu čije kuće su poplavljene u nepogodama u protekla dva dana, opština će u najkraćem roku nabaviti 3-4 sušača prostorija, imajući u vidu da se taj aparat, nabavnjen prilikom poplava 2014. godine, pokazao kao vrlo efikasno sredstvo za eliminisanje vlage iz poplavnjenih prostorija. 

U nepogodama na području malozvorničke opštine, na sreću i što je najvažnije, nije bilo životno ugroženih. 

Sela uzvodno od Budišića, Donju Trešnicu, Culine i Veliku Reku, nevreme je ovog puta zaobišlo. 

Prema informaciji koju je na sednici izneo direktor Hidroelektrane „Zvornik“ Mali Zvornik Tomica Jovanović, reka Drina trenutno ne predstavlja pretnju u pogledu potencijalnog izlivanja. Protok vode kroz profil brane na hidrocentrali je znatno ispod nivoa redovne odbrane od poplava i iznosii oko 900 m3/s. 

Sednici Opštinskog štaba za vanredne situacije u Malom Zvorniku ovog puta, osim članova Štaba, prisustvovali su predstavnici Sektora za vanredne situacije iz Šapca, Ivan Spajić, inspektor za upravljanje rizikom u Sektoru za vanredne situacije u Šapcu i Milorad Marković, inspektor civilne zaštite u Sektoru za za vanredne situacije u Šapcu, koji je i načelnik Opštinskog štaba za vanredne situacije opštine Mali Zvornik. 

Ljiljana Ristanović

{gallery}/2019/2019-06-06_stab{/gallery}