Мали Зворник, 22.08.2018. године 

Министар државне управе и локалне самоуправе у Влади Републике Србије Бранко Ружић расписао је 17. августа 2018. године изборе за националне савете националних мањина за 4. новембар и упутио позив свим припадницима националних мањина у нашој земљи да искористе бирачко право и упишу се у посебан бирачки списак.

Ружић је на конференцији за новинаре, одржаној након потписивања Одлуке о расписивању избора за националне савете националних мањина, истакао да се после четири године расписују редовни избори за националне савете као тела која су веома значајна за очување традиције, културе, употребе језика и писма. 

Чланове за националне савете 2018. године бирају 22 мањинске заједнице, од којих је 18 националних мањина испунило услов за непосредне изборе (албанска, ашкалијска, бошњачка, бугарска, буњевачка, влашка, грчка, египћанска, мађарска, немачка, пољска, ромска, румунска, русинска, словачка, словеначка, украјинска и чешка), а четири за изборе путем електорске скупштине (македонска, хрватска, црногорска и руска).

Рок за предају листа за непосредне изборе је 15 дана пре одржавања непосредних избора, односно 30 дана пре одржавања избора путем електорске скупштине.

Редовни избори за чланове националних савета националних мањина одржавају се на четири године.

Национални савет има најмање 15, а највише 35 чланова. У случају националне мањине чији је број према резултатима последњег пописа становништва мањи од 10.000 особа, национални савет броји 15 чланова, односно 35 уколико је број већи од 100.000 особа.

Обавештење о расписивању избора>>>