Мали Зворник, 30.04.2018. године

Одборници Скупштине општине Мали Зворник усвојили су у петак, 27. априла, извештај о раду Општинског већа и руководства општине у периоду јул – децембар 2017. године, у којем је наведено да је општина Мали Зворник у наведеном шестомесечном периоду постигла изузетан напредак у готово свим областима рада, те да су најзначајнија и никад већа улагања остварена на плану запошљавања, изградње инфраструктуре и покретања локалне привреде. 

Говорећи о резултатима рада општинског руководства у Малом Зворнику у другој половини прошле године, председник општине Зоран Јевтић рекао је да је општина у том периоду направила изузетно значајне контакте, који су резултирали покретањем производње столарије у Брасини, где је запослено 16 лица и створени услови за нова запошљавања у следећој години, те да ново, велико запошљавање тек предстоји. 

Он је најавио да ће 04. маја у Малом Зворнику са турским инвеститорима бити потписан Меморадум о сарадњи, којим ће званично почети активности на отварању погона текстилне производње у индустријској зони у Малом Зворнику, где ће, како је предвиђено, до 2019. године посао добити 300 Малозворничана, а у следећој години још 200, различитог нивоа образовања. 

Јевтић је саопштио да су за инвестирање и рад у општини Мали Зворник заинтересовани и инвеститори из Кине, који су своју посету општини најавили за 03. мај. 

Имајући у виду да је за долазак инвеститора потребно озбиљно проширење и уређење индустријске зоне, општина је у протеклом периоду интензивно радила на томе, проширивши простор индусријске зоне са 40 ари на 5,5 ха, уз откуп 8000 м2 пословног простора. 

У уређење простора и опремање индустријске зоне држава Србија уложиће 75 милиона динара, намењених, поред осталог, за изградњу постројења за пречишћавање отпадних вода (ППОВ) и побољшање трафостанице. 

Непосредно пре објављивања ове информације, потврђено је да је наведени износ Република Србија уплатила на рачун буџета општине Мали Зворник у целости. 

Председник општине Мали Зворник у име грађана општине захвалио је председнику Србије Александру Вучићу и свима који су допринели да дође до реализације пројекта који ће омогућити запошљавања каквих у општини није било деценијама. 

У циљу обезбеђења радних места и стварања услова за нова запошљавања у области експлоатације рудних богатстава у општини, локална управа је од предузећа „Србијашуме“ откупила земљиште од око 80 хектара, на којем предузеће „Равнаја“ годинама експлоатише и прерађује кречњак, и иницирала да се кроз јавно – приватно партнерство у будућности најповољнијем понуђачу омогући коришћење ових добара, уз плаћање рудне ренте. 

Јевтић је истакао да је запошљавање у Малом Зворнику знатно подстакнуто и повећано и кроз субвенције које општина даје послодавцима за отварање нових радних места, те да је на тај начин, кроз различите облике ангажовања, у другој половини 2017. године, посао добило више од 100 лица, са евиденције Националне службе за запошљавање. 

Као најзначајније инфрастрфуктурне пројекте реализоване у другој половини прошле године, он је навео накнадну реконструкцију деонице државног пута у Доњем Насељу, у дужини од 1,8 км, обнову око 10 км нисконапонске мреже у сеоским месним заједницама, набавку камиона за одвоз смећа и 50 нових контејнера, уз помоћ донације Владе Јапана, те реконструкцију и изградњу водовода у Доњој Трешници и Доњој Борини. 

Јевтић је информисао одборнике да је рад на побољшању водоснабдевања у Доњој Трешници у самој завршници, да је у том селу у току изградња бунарске кућице и резервоара за воду, те да ће нови водовод бити стављен у употребу чим наведени радови буду завршени, што се очекује најкасније на јесен.

Говорећи о побољшању водоснабдевања у Доњој Борини, он је рекао да је изградњом потисног цевовода и мање црпне станице у Доњој Борини, која је прошле јесени пуштена у рад, општина за 40 домаћинстава у другој висинској зони села решила вишегодишњи проблем недостатка пијаће воде, а да ће са нових 10 милиона динара одвојених у буџету у текућој години финансирати завршетак пројекта, којим ће бити омогућено уредно снабдевање за остале кориснике у наведеној зони. 

Радови ће обухватати реконструкцију дела водоводне линије Гај-Клисар-Дунавац у Доњој Борини и Гај-Каменица у Брасини и требало би да почну ових дана, с обзиром да је израда неопходне пројектно – техничке документације завршена. 

Према његовим речима, осим поменутих капиталних пројекта, општина је у прошлој години у области водоснабдевања привела крају још два важна пројекта, обнову електро инсталација на изворишту „Копани бунар“ у Малом Зворнику и резервоара прве и друге висинске зоне „Виле“, те санацију пола километра цевовода на водоводној мрежи код Старог моста, оштећеног у поплавама 2014. године.

Јевтић се осврнуо и на успешно реализоване спортско – туристичке и културне манифестације, које су прошле године у Мали Зворник привукле рекорадан број туриста, истичући гостовање емисије „Жикина шареница“, као догађај од посебног значаја за промоцију општине као вредне туристичке дестинације. 

На 16. редовној седнице Скупштине општине Мали Зворник, којом је председавао Радован Тадић, осим шестомесечног извештаја о раду Општинског већа и руководства општине Мали Зворник, подршку одборника добиле су и остале 32 тачке дневног реда, међу којима је било више предлога о изменама и допунама одлука, решења о разрешењу и именовању чланова различитих одбора и комисија, као и годишњи извештаји о раду Библиотеке „17. септембар“ и Центра за социјални рад из Малог Зворника. 

Љиљана Ристановић