Mali Zvornik, 30.04.2018. godine

Odbornici Skupštine opštine Mali Zvornik usvojili su u petak, 27. aprila, izveštaj o radu Opštinskog veća i rukovodstva opštine u periodu jul – decembar 2017. godine, u kojem je navedeno da je opština Mali Zvornik u navedenom šestomesečnom periodu postigla izuzetan napredak u gotovo svim oblastima rada, te da su najznačajnija i nikad veća ulaganja ostvarena na planu zapošljavanja, izgradnje infrastrukture i pokretanja lokalne privrede. 

Govoreći o rezultatima rada opštinskog rukovodstva u Malom Zvorniku u drugoj polovini prošle godine, predsednik opštine Zoran Jevtić rekao je da je opština u tom periodu napravila izuzetno značajne kontakte, koji su rezultirali pokretanjem proizvodnje stolarije u Brasini, gde je zaposleno 16 lica i stvoreni uslovi za nova zapošljavanja u sledećoj godini, te da novo, veliko zapošljavanje tek predstoji. 

On je najavio da će 04. maja u Malom Zvorniku sa turskim investitorima biti potpisan Memoradum o saradnji, kojim će zvanično početi aktivnosti na otvaranju pogona tekstilne proizvodnje u industrijskoj zoni u Malom Zvorniku, gde će, kako je predviđeno, do 2019. godine posao dobiti 300 Malozvorničana, a u sledećoj godini još 200, različitog nivoa obrazovanja. 

Jevtić je saopštio da su za investiranje i rad u opštini Mali Zvornik zainteresovani i investitori iz Kine, koji su svoju posetu opštini najavili za 03. maj. 

Imajući u vidu da je za dolazak investitora potrebno ozbiljno proširenje i uređenje industrijske zone, opština je u proteklom periodu intenzivno radila na tome, proširivši prostor indusrijske zone sa 40 ari na 5,5 ha, uz otkup 8000 m2 poslovnog prostora. 

U uređenje prostora i opremanje industrijske zone država Srbija uložiće 75 miliona dinara, namenjenih, pored ostalog, za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda (PPOV) i poboljšanje trafostanice. 

Neposredno pre objavljivanja ove informacije, potvrđeno je da je navedeni iznos Republika Srbija uplatila na račun budžeta opštine Mali Zvornik u celosti. 

Predsednik opštine Mali Zvornik u ime građana opštine zahvalio je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i svima koji su doprineli da dođe do realizacije projekta koji će omogućiti zapošljavanja kakvih u opštini nije bilo decenijama. 

U cilju obezbeđenja radnih mesta i stvaranja uslova za nova zapošljavanja u oblasti eksploatacije rudnih bogatstava u opštini, lokalna uprava je od preduzeća „Srbijašume“ otkupila zemljište od oko 80 hektara, na kojem preduzeće „Ravnaja“ godinama eksploatiše i prerađuje krečnjak, i inicirala da se kroz javno – privatno partnerstvo u budućnosti najpovoljnijem ponuđaču omogući korišćenje ovih dobara, uz plaćanje rudne rente. 

Jevtić je istakao da je zapošljavanje u Malom Zvorniku znatno podstaknuto i povećano i kroz subvencije koje opština daje poslodavcima za otvaranje novih radnih mesta, te da je na taj način, kroz različite oblike angažovanja, u drugoj polovini 2017. godine, posao dobilo više od 100 lica, sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje. 

Kao najznačajnije infrastrfukturne projekte realizovane u drugoj polovini prošle godine, on je naveo naknadnu rekonstrukciju deonice državnog puta u Donjem Naselju, u dužini od 1,8 km, obnovu oko 10 km niskonaponske mreže u seoskim mesnim zajednicama, nabavku kamiona za odvoz smeća i 50 novih kontejnera, uz pomoć donacije Vlade Japana, te rekonstrukciju i izgradnju vodovoda u Donjoj Trešnici i Donjoj Borini. 

Jevtić je informisao odbornike da je rad na poboljšanju vodosnabdevanja u Donjoj Trešnici u samoj završnici, da je u tom selu u toku izgradnja bunarske kućice i rezervoara za vodu, te da će novi vodovod biti stavljen u upotrebu čim navedeni radovi budu završeni, što se očekuje najkasnije na jesen.

Govoreći o poboljšanju vodosnabdevanja u Donjoj Borini, on je rekao da je izgradnjom potisnog cevovoda i manje crpne stanice u Donjoj Borini, koja je prošle jeseni puštena u rad, opština za 40 domaćinstava u drugoj visinskoj zoni sela rešila višegodišnji problem nedostatka pijaće vode, a da će sa novih 10 miliona dinara odvojenih u budžetu u tekućoj godini finansirati završetak projekta, kojim će biti omogućeno uredno snabdevanje za ostale korisnike u navedenoj zoni. 

Radovi će obuhvatati rekonstrukciju dela vodovodne linije Gaj-Klisar-Dunavac u Donjoj Borini i Gaj-Kamenica u Brasini i trebalo bi da počnu ovih dana, s obzirom da je izrada neophodne projektno – tehničke dokumentacije završena. 

Prema njegovim rečima, osim pomenutih kapitalnih projekta, opština je u prošloj godini u oblasti vodosnabdevanja privela kraju još dva važna projekta, obnovu elektro instalacija na izvorištu „Kopani bunar“ u Malom Zvorniku i rezervoara prve i druge visinske zone „Vile“, te sanaciju pola kilometra cevovoda na vodovodnoj mreži kod Starog mosta, oštećenog u poplavama 2014. godine.

Jevtić se osvrnuo i na uspešno realizovane sportsko – turističke i kulturne manifestacije, koje su prošle godine u Mali Zvornik privukle rekoradan broj turista, ističući gostovanje emisije „Žikina šarenica“, kao događaj od posebnog značaja za promociju opštine kao vredne turističke destinacije. 

Na 16. redovnoj sednice Skupštine opštine Mali Zvornik, kojom je predsedavao Radovan Tadić, osim šestomesečnog izveštaja o radu Opštinskog veća i rukovodstva opštine Mali Zvornik, podršku odbornika dobile su i ostale 32 tačke dnevnog reda, među kojima je bilo više predloga o izmenama i dopunama odluka, rešenja o razrešenju i imenovanju članova različitih odbora i komisija, kao i godišnji izveštaji o radu Biblioteke „17. septembar“ i Centra za socijalni rad iz Malog Zvornika. 

Ljiljana Ristanović