Мали Зворник, 03.10.2018. године 

На 19. редовном заседању Скупштине општине Мали Зворник у уторак, 02. октобра, одборници локалног парламента размотрили су и подржали 22 тачке дневног реда, међу којима и Извештај о извршењу општинског буџета, за период од 1. јануара до 30. јуна текуће године, који је образложио председник општине Зоран Јевтић.

Према његовим речима, укупни приходи и примања буџета општине Мали Зворник у првих шест месеци 2018. године и пренета средства из претходне године извршени су у износу од 466.197.266,01 динара, а чине га извршени текући приходи у износу од 273.240.266,01 динара и суфицит из ранијих година у износу од 192.957.000,00 динара.

Проценат извршења текућих прихода и примања буџета у наведеном периоду је 46,17 одсто, односно 59,41 одсто, укључујући приходе буџета са суфицитом, док укупни расходи и издаци буџета општине Мали Зворник од јануара до јуна износе 263.571.611,33 динара или 33,59 одсто.

Наводећи улагања општине у првих шест месеци текуће године по секторима, Јевтић је констатовао да је локална управа од почетка године обезбедила адекватно функционисање свих јавних установа и предузећа на подручју општине, истичући да је начин рада који је општинско руководство применило у наведеном периоду пример и путоказ како треба радити на плану развоја и унапређења локалне заједнице.

Као доказ за то, он је рекао да ускоро очекује крајње позитиван налаз државних ревизора о контроли јавних финансија у Малом Зворнику, истичући да томе сигурно не би могао да се нада да је настављена пракса појединих претходних власти, које су кредите из општинског фонда за развој партијским колегама давале неповратно, без адекватних гаранција и обезбеђења средстава, чиме су оштетили општину за вишемилионске износе.

Јевтић је рекао да је актуелно општинско руководство таквој пракси у раду стало на пут и против оних који су се у прошлости, на овакве и сличне начине, огрешили о буџет, злоупотребивши поверење грађана, покренуло судске поступке, стављајући јасно до знања свима да је време таквог начина функционисања прошло, да држава уводи ред у сваком сегменту рада и да сви морају радити у складу са законом, без обзира на политичку припадност.

Говорећи о улагањима која предстоје у Малом Зворнику, Јевтић је истакао да ће локална управа кроз давање субвенција за запошљавање наставити са радом на смањењу незапослености у општини, чему треба да допринесе и пројекат подршке женском предузетништву, који ће финансијски подржати Министарство за иновације и технолошки развој Републике Србије, са 2.400.000 динара, додајући да је потписивање уговора о реализацији наведеног пројекта у поменутом министарству у плану до краја седмице.

Он је као значајну предстојећу активност навео и постављање безбедносних камера на државном путу у центру Малог Зворника, чију набавку је општина финансирала ради повећања безбедности у саобраћају у центру варошице, где неретко возачи не поштују прописано ограничење брзине кретања.

 На заседању локалног парламента у Малом Зворнику 02. октобра одборници су подржали и иницијативу одборничке групе Српске напредне странке (СНС) за чишћење и одржавање Зворничког и Радаљског језера, коју је ова странка, због стања у којима се поменута вештачка језера налазе у погледу замуљености и загађења, упутила надлежним институцијама у Републици Србији.

Председник општине Мали Зворник Зоран Јевтић и председник скупштине општине Радован Тадић, навели су да је то први корак у процедури уређења поменутих језера и позвали опозиционе странке у Малом Зворнику да се угледају на пример владајуће коалиције и пораде на покретању сличних корисних иницијатива, које ће допринети побољшању услова живота и рада у локалној заједници.

Малозворнички одборници су, између осталог, подржали и Одлуку о приступању доношењу новог статута општине.

 Поводом усвајања ове одлуке, председник Скупштине општине Мали Зворник Радован Тадић рекао је да ће о предложеним изменама наведеног документа јавност бити обавештена путем званичног интернет портала општине Мали Зворник и других медија, те да ће коначну реч о предлогу новог статута, у погледу његове усклађености са законом, дати надлежно министарство, кроз сагласност на достављени нацрт документа и да очекује да ће целокупна процедура припреме новог статута општине бити завршена до следеће седнице локалног парламента, који треба да се изјасни о усвајању коначног документа статута.

На 19. редовном заседању Скупштине општине Мали Зворник, одборници су подржали и решење о давању сагласности на одлуку Надзорног одбора Јавног комуналног предузећа „Дрина” Мали Зворник о измени и допуни Програма пословања за 2018. годину, Одлуку о водоводу и канализацији општине Мали Зворник, Одлуку о одређивању аутобуских стајалишта за линијски превоз путника на територији општине Мали Зворник, бројне одлуке о измени и допуни одлуке о утврђивању назива улица и заселака, те решења о именовању и разрешењу представника различитих општинских комисија и управних одбора у неколико малозворничких установа. 

Љиљана Ристановић