Мали Зворник, 08.07.2020. године 

Штаб за ванредне ситуације општине Мали Зворник донео је у среду, 08. јула, закључак о одлагању спортско – туристичке манифестације Дани спортско – рекреативног и културног туризма „Дрина је смисао живота“, која је требало да се одржи традиционално последњег викенда у јулу. 

Наведена одлука донета је због присуства вируса Корона и опасности од заразе, у циљу њеног сузбијања и спречавања даљег ширења.

Манифестација је одложена за месец август 2020. године и биће одржана уколико се стекну одговарајући услови у погледу епидемиолошке ситуације.

Поводом тренутно неповољне епидемиолошке ситуације на подручју општине Мали Зворник, на заседању је донета и препорука о превентивним мерама заштите у циљу спречавања и сузбијања епидемије заразне болести Ковид – 19.

Предложена је примена 16 посебних превентивних мера заштите становништва, које, између осталог, подразумевају одлагање организовање свечаности, као што су свадбе, пунолетства и друге прославе и окупљања грађана са већим бројем учесника по било ком основу.

Окупљање у затвореном простору потребно је ограничити на максимално 100 особа, уз минималну површину од 4 m2 по особи, односно поштовање физичке дистанце од 2 метра и ношење заштитних маски на прописан, односно правилан начин, а окупљање на отвореном простору ограничити на максимално 500 особа, уз поштовање физичке дистанце од 2 метра.

Препоручено је да се у јавним парковима и игралиштима и спортским отвореним теренима, као и током вежбања на отвореном простору, не окупља више од 5 лица у групи, уз поштовање физичке дистанце од 2 метра.

Такође је препоручено одлагање организовања спортских и других забавних манифестација са већим бројем учесника, ограничење радног времена угоститељских објеката од 6.00 до 23.00 часа, прилагођавање рада угоститељских објеката тако да за једним столом не могу седети више од 2 лица, изузев ако су у питању родитељи и малолетна деца или лица која живе у заједничком домаћинству, уз обавезан размак од 2 метра између столова.

Неопходна је и пуна примена свих превентивних мера прописаних посебним правилима у установама предшколског васпитања и образовања.

У основним и средњим школама одложити окупљања, а пријемне и друге испите организовати уз примену свих мера личне заштите (физичка дистанца од 2 метра, обавезно ношење маске или визира и рукавица).

У јавном превозу препоручено је ношење заштитних маски, уз редовно проветравање и дезинфекцију возила.

Спровођење превентивних мера, које подразумева ношење заштитних маски и рукавица, потребно је и у верским објектима и приликом вршења верских обреда, у козметичким, фризерским салонима, салонима лепоте и теретанама.

Препоручена је и честа дезинфекција свих јавних објеката, честа дезинфекција заједничких просторија у стамбеним зградама, што чешће прање улица и јавних површина, уз употребу дезинфекционих средстава, ношење заштитних маски у јавним установама, нарочито ако се ради са странкама. 

Командант општинског Штаба за ванредне ситуације у Малом Зворнику и председник општине Зоран Јевтић рекао је да ће малозворнички кризни штаб наставити да прати наредбе, упутства и препоруке Владе Републике Србије и да, у складу с њима, на нивоу локалне самоуправе предузима неопходне мере, у циљу сузбијања епидемије Ковида – 19.

Он је апеловао на суграђане и госте, који у Мали Зворник долазе на одмор, да се понашају одговорно и придржавају препоручених превентивних мера, првенствено ради заштите сопственог здравља и здравља ближњих, али и свих осталих у локалној заједници и спречавања ширења инфекције.

Председник општине рекао је да ће локална самоуправа, преко позивног центра Општинске управе, особама у изолацији наставити да пружа неопходну подршку у виду доставе хране, лекова и других потрепштина, као што је то чинила за време ванредног стања. 

Он је истакао да ће општина овакав вид подршке пружити и лицима која чекају резултате тестирања и која су потенцијално заражена вирусом Корона, како би спречила ширење инфекције услед кретања оваквих лица. 

Јевтић је најавио да ће у сарадњи са Домом здравља ускоро поново бити организована обука за волонтере и друга лица која ће бити ангажована у пружању подршке лицима у карантину, оцењујући да је претходна обука дала одличне резултате и да су се волонтери веома добро снашли у раду на терену.

 Командант Штаба за за ванредне ситуације општине Мали Зворник апеловао је на све који сумњају да су заражени Ковидом – 19 или су у поступку тестирања на вирус Корона да се понашају одговорно и избегну кретања и социјалне контакте. 

Од Дома здравља затражио је да оваквим лицима у писаној форми изда упутства о томе како треба да се понашају као потенцијално заражени, која ће пацијенти потписати и тиме потврдити да су упознати са правилима понашања која су дужни да поштују. 

Од ове установе тражио је и да за наредни састанак Штаба припреми извештај о раду Ковид амбуланте у протеклом периоду и броју обављених прегледа. 

Директорка малозворничког Дома здравља Валентина Ристић навела је, овом приликом, да је у последњих неколико дана евидентан повећан број пацијената који се јављају са респираторним тегобама и у фебрилном стању. 

У случају оваквих пацијената, установа врши лабораторијске прегледе и рендген снимања и упућује их на PCR тестирања. 

Према њеним речима, тренутно у Малом Зворнику има 2 или 3 пацијента за које Дом здравља очекује резултате тестирања. 

Осим о епидемиолошкој ситуацији, на заседању Штаба за ванредне ситуације општине Мали Зворник у среду речи је било и о активностима локалне самоуправе на санацији штета насталих протеклог месеца, услед обилних падавина. 

У извештају је наведено да је протеклих дана чишћење речних корита од наноса и санација оштећених саобраћајница вршена у већини месних заједница на подручју општине, те да ће ови радови бити интензивно настављени и даље у свим деловима општине погођеним непогодама. 

Љиљана Ристановић

{gallery}/2020/2020-07-09_stab{/gallery}