21.06.2017. године

Јавности у Малом Зворнику јуче је представљен нацрт плана управљања животном средином за радове на реконструкцији државног пута од граничног прелаза „Каракај“ ка Малом Зворнику, у дужини од 1800 метара, који би могли да почну на јесен. Документ је израдио Институт за путеве Републике Србије, а његове кључне компоненте су планови за праћење и умањење негативних утицаја на животну средину у зони извођења грађевинских радова.

Поводом јавне расправе о документу који се тиче санације деонице од граничног прелаза „Каракај“ до бензинске станице „НИС“, која је остала неуређена након рехабилитације државног пута Мали Зворник – Грачаница, председник општине Мали Зворник Зоран Јевтић изјавио је да је веома задовољан што се назире почетак радова на обнови преосталог дела саобраћајнице.

“Организовање јавне расправе о документу везаном за утицај радова на животну средину је један од последњих корака у процедури која претходи уређењу преостале деонице државног пута у Малом Зворнику”, рекао је Јевтић, очекујучи да би реконструкција могла почети већ у септембру.

Јавну расправу о нацрту документа, на којој су представници органа, организација и других локалних заинтересованих страна могли да изнесу своје сугестије и замерке на понуђени предлог, организовало је ЈП “Путеви Србије”, преко којег Влада Републике Србије и надлежно министарство, средствима Светске банке, реализују пројекат обнове дотрајале саобраћајнице у Малом Зворнику.

На презентацији је речено да је документ израђен с циљем указивања на негативне еколошке утицаје и проблеме управљања у току извођења грађевинских радова, као и на неопходне мере ублажавања утицаја на животну средину, које извођач мора да примени током радова.

Пре презентације и јавне расправе документ је јавности био доступан на интернет презентацији ЈП “Путеви Србије” и Општине Мали Зворник, као и у њиховим службеним просторијама. 

Љиљана Ристановић

{gallery}/2017/2017-06-20_uvid_plan_zastite/{/gallery}