21.06.2017. godine

Javnosti u Malom Zvorniku juče je predstavljen nacrt plana upravljanja životnom sredinom za radove na rekonstrukciji državnog puta od graničnog prelaza „Karakaj“ ka Malom Zvorniku, u dužini od 1800 metara, koji bi mogli da počnu na jesen. Dokument je izradio Institut za puteve Republike Srbije, a njegove ključne komponente su planovi za praćenje i umanjenje negativnih uticaja na životnu sredinu u zoni izvođenja građevinskih radova.

Povodom javne rasprave o dokumentu koji se tiče sanacije deonice od graničnog prelaza „Karakaj“ do benzinske stanice „NIS“, koja je ostala neuređena nakon rehabilitacije državnog puta Mali Zvornik – Gračanica, predsednik opštine Mali Zvornik Zoran Jevtić izjavio je da je veoma zadovoljan što se nazire početak radova na obnovi preostalog dela saobraćajnice.

“Organizovanje javne rasprave o dokumentu vezanom za uticaj radova na životnu sredinu je jedan od poslednjih koraka u proceduri koja prethodi uređenju preostale deonice državnog puta u Malom Zvorniku”, rekao je Jevtić, očekujuči da bi rekonstrukcija mogla početi već u septembru.

Javnu raspravu o nacrtu dokumenta, na kojoj su predstavnici organa, organizacija i drugih lokalnih zainteresovanih strana mogli da iznesu svoje sugestije i zamerke na ponuđeni predlog, organizovalo je JP “Putevi Srbije”, preko kojeg Vlada Republike Srbije i nadležno ministarstvo, sredstvima Svetske banke, realizuju projekat obnove dotrajale saobraćajnice u Malom Zvorniku.

Na prezentaciji je rečeno da je dokument izrađen s ciljem ukazivanja na negativne ekološke uticaje i probleme upravljanja u toku izvođenja građevinskih radova, kao i na neophodne mere ublažavanja uticaja na životnu sredinu, koje izvođač mora da primeni tokom radova.

Pre prezentacije i javne rasprave dokument je javnosti bio dostupan na internet prezentaciji JP “Putevi Srbije” i Opštine Mali Zvornik, kao i u njihovim službenim prostorijama. 

Ljiljana Ristanović

{gallery}/2017/2017-06-20_uvid_plan_zastite/{/gallery}