Mali Zvornik, 04.04.2020. godine

U cilju sprečavanja širenja virusa Korona, u mesnoj zajednici „Centar“ u Malom Zvorniku tokom policijskog sata, koji je na snazi od subote u 13 časova do ponedeljka u 05 časova, lokalno Javno komunalno preduzeće „Drina“ izvršiće dezinfekciju svih javnih površina. 

Rastvorom 0,5 % Pinosteril 200, koji je tečno dezinfekciono sredstvo na bazi persirćetne kiseline (aktivnog kiseonika), biće tretirani parkinzi, ulice, trotoari, ulazi u ustanove, prostori između zgrada i druge slične površine. 

Za ovaj posao angažovana su 4 radnika, adekvatno odevena i opremljena, koja će dezinfekciju obaviti sa 2 atomizera na motorni pogon i ručnom pumpom. 

Predsednik opštine Mali Zvornik i komandant Opštinskog štaba za vanredne situacije Zoran Jevtić naglasio je da, iako će JKP „Drina“ u mesnoj zajednici „Centar“ izvršiti dezinfekciju svih javnih površina, Skupštine stanara u stambenim zgradama i dalje su u obavezi da obezbede dezinfekciju prostora u stambenim zgradama, u skladu sa naredbom Štaba za vanredne situacije opštine Mali Zvornik, koja je na snazi do daljeg. 

On je podsetio da su stambene zajednice dužne da vrše redovnu dezinfekciju zajedničkih prostorija, stepeništa, liftova, prostora ispred liftova, gelendera, rukohvata, podruma i drugih zajedničkih površina, koje koristi veliki broj ljudi, navodeći da, ukoliko im nedostaju, dezinfekciona sredstva mogu preuzeti iz cisterne postavljene u krugu JKP „Drina“ u Malom Zvorniku. 

Jevtić je rekao da će lokalno javno – komunalno preduzeće, iako ima ograničene kapacitete u vanrednom stanju, iskoristiti policijski čas da izvrši dezinfekciju javnih površina, jer to nije moguće obaviti u toku dana kada se građani kreću ulicama.

Prema rečima direktora JKP „Drina“ Mali Zvornik Dragana Čikarića, koji je i član Opštinskog štaba za vanredne situacije, dezinfekciono sredstvo Pinosteril 200,  upotrebni rastvor, nije štetan za ljude i životinje u koncentraciji 0,5 %.

Deluje na virus Hepatitis B, virus PolioMahony, virus Herpes 1 i 2, SARS-COV2, izazivača bolesti Kovid – 19, grampozitivne bakterije, Staphyloccus aureus, Bacillus subtillis sareina lutea, gramnegativne bakterije, Esherichia coli, Pseudomonas aeuriginosa, te gljivice Candida albicans, Aspergillus niger.

Glavne karakteristike ovog dezinfekcionog sredstva su: kratko vreme reakcije i efektno delovanje protiv bakterija, patogenih klica, virusa, algi, gljiva, kao i efikasno delovanje protiv bakterija sa višestrukim otpornostima.

Koristi se za dezinfekciju zidova, podova, toaleta, u mlekarstvu, u industriji piva, u industriji prerade mesa i svuda gde kisela sredina nije ograničenje, kao i za dezinfekciju kompletne opreme i cevovoda CIP sistemom. 

Ljiljana Ristanović

{gallery}/2020/2020-04-04_jkp_dezinfekcija{/gallery}