05.05.2017. године

Учесници првомајске, 18. по реду, кајак – кану веслачке регате „Дрина – Сава“ боравили су  4. и 5. маја у традиционалној посети Малом Зворнику. У оквиру дочека регате, који је приредила Општина Мали Зворник, организован је културни програм и дружење учесника уз вечеру.

У програму је наступила Фолклорна секција Библиотеке ,,17. септембар“, млађег и средњег узраста, као и Ветерани фолклора Малог Зворника и солисткиње музичке секције Анђелија и Стефанија Бабић.

Другог дана боравка учесници регате обишли су дечји вртић „Црвенкапа“ у Малом Зворнику  и установи уручили поклон изненађења. Планирана туристичка посета културно историјском комплексу „Краљево склониште“ изостала је због лошег времена, због којег  је регата морала раније, него је планирано, да настави пловидбу.

У Мали Зворник регата је стигла из кампа Етно села Врхпоље, крај Љубовије, а следећа станица им је Црна Бара у општини Богатић.

Дринско-савску, међународну, спортску, рекреативну, туристичку кајак-кану и веслачку регату “Српски веслачи TID-а“ (Tour Interantional Danubien) “Меморијал Витомир Диздаревић–Адмирал Кук”, од Вишеграда до Сремске Митровице, од 29. априла до 7. маја, традиционално је организовао Кајак клуб ”Српски веслачи” из Белог Потока.

Ове године организацију регате помогао је SWG (Стална радна група за рурални развој Југоисточне Европе), јер су региони Дрина – Тара и Дрина – Сава правац кретања регате и повезивања општина у Подрињу и Посавини, као и област деловања SWG групације.

Пловидба има промотивни карактер и окупила је више од 100 учесника, из Аустралије, Немачке, Аустрије, Словачке, Мађарске, Хрватске, Румуније, Бугарске, уз кајакаше из Републике Српске и Србије.

Принцип регате је дневно веслање и камповање у предходно одређеним местима у договору са Туристичким организацијама општина и градова кроз које пролази.

Регата плови у дужини  од 360 километара, за седам веслачких дана. Учесници дневно веслају од 17 до 76 километара.

Витомир Диздаревић је кануиста из Јање, покрај Дрине у Републици Српској. Читав свој век провео је у Београду и посветио промоцији Дрине, Саве и Дунава и спорта којим се бавио. Њему у част и славу Кајак клуб ”Српски веслачи” из Белог Потока сваке године у седмици око 1. маја организује регату која окупља бројне редовне али и нове учеснике. 

Љиљана Ристановић