05.05.2017. godine

Učesnici prvomajske, 18. po redu, kajak – kanu veslačke regate „Drina – Sava“ boravili su  4. i 5. maja u tradicionalnoj poseti Malom Zvorniku. U okviru dočeka regate, koji je priredila Opština Mali Zvornik, organizovan je kulturni program i druženje učesnika uz večeru.

U programu je nastupila Folklorna sekcija Biblioteke ,,17. septembar“, mlađeg i srednjeg uzrasta, kao i Veterani folklora Malog Zvornika i solistkinje muzičke sekcije Anđelija i Stefanija Babić.

Drugog dana boravka učesnici regate obišli su dečji vrtić „Crvenkapa“ u Malom Zvorniku  i ustanovi uručili poklon iznenađenja. Planirana turistička poseta kulturno istorijskom kompleksu „Kraljevo sklonište“ izostala je zbog lošeg vremena, zbog kojeg  je regata morala ranije, nego je planirano, da nastavi plovidbu.

U Mali Zvornik regata je stigla iz kampa Etno sela Vrhpolje, kraj Ljubovije, a sledeća stanica im je Crna Bara u opštini Bogatić.

Drinsko-savsku, međunarodnu, sportsku, rekreativnu, turističku kajak-kanu i veslačku regatu “Srpski veslači TID-a“ (Tour Interantional Danubien) “Memorijal Vitomir Dizdarević–Admiral Kuk”, od Višegrada do Sremske Mitrovice, od 29. aprila do 7. maja, tradicionalno je organizovao Kajak klub ”Srpski veslači” iz Belog Potoka.

Ove godine organizaciju regate pomogao je SWG (Stalna radna grupa za ruralni razvoj Jugoistočne Evrope), jer su regioni Drina – Tara i Drina – Sava pravac kretanja regate i povezivanja opština u Podrinju i Posavini, kao i oblast delovanja SWG grupacije.

Plovidba ima promotivni karakter i okupila je više od 100 učesnika, iz Australije, Nemačke, Austrije, Slovačke, Mađarske, Hrvatske, Rumunije, Bugarske, uz kajakaše iz Republike Srpske i Srbije.

Princip regate je dnevno veslanje i kampovanje u predhodno određenim mestima u dogovoru sa Turističkim organizacijama opština i gradova kroz koje prolazi.

Regata plovi u dužini  od 360 kilometara, za sedam veslačkih dana. Učesnici dnevno veslaju od 17 do 76 kilometara.

Vitomir Dizdarević je kanuista iz Janje, pokraj Drine u Republici Srpskoj. Čitav svoj vek proveo je u Beogradu i posvetio promociji Drine, Save i Dunava i sporta kojim se bavio. Njemu u čast i slavu Kajak klub ”Srpski veslači” iz Belog Potoka svake godine u sedmici oko 1. maja organizuje regatu koja okuplja brojne redovne ali i nove učesnike. 

Ljiljana Ristanović