Мали Зворник, 03.05.2018. године 

Представници две производне фирме из Хангџоа у Кини данас су посетили општину Мали Зворник, са идејом да у њој отворе погоне за проиводњу високотехнолошких уређаја и опреме. Реч је о компанијама „HZ – Timing“ и „Si chang elektronik“, које се у Кини баве израдом безбедносних система против крађа артикала из продајних објеката, техничких система заштите објеката, система за евиденцију радног времена и сличних производа, где у неколико фабрика запошљавају по 200 радника. 

Привреднике из Кине угостили су и са њима разговарали председник општине Мали Зворник Зоран Јевтић, председник Скупштине општине Радован Тадић и заменик председника општине Милош Радојчић. На састанку који је уприличен у сали Општинског већа, Јевтић је гостима представио општину Мали Зворник и њене привредне потенцијале, након чега су заједно обишли простор индустријске зоне у Доње Насељу, где би потенцијални инвеститори могли да саграде фабрику. 

Током разговора Јевтић је привредницима из Кине предочио повластице које општина пружа сразмерно броју новозапослених радника, наводећи да се олакшице у случају запослења више од 200 радника, тичу ослобађања инвеститора од плаћања таксе за заштиту животне средине, комуналне таксе за истицање фирме и добијања у закуп земљишта, по врло повољним условима, уз симболичну накнаду од 1 динара, те права на субвенције од око 2000 евра по новозапосленом раднику. 

Госте из Кине, који већ имају остварену успешну пословну сарадњу са појединим фирмама у Србији и познатим светским компанијама, као што је Теленор, Бош и МТС, интересовало је каква је старосна, образовна и друга структура становништва у Малом Зворнику, колики је број незапослених, у ком проценту су међу радно способним становништвом заступљене жене, колико износи просечна зарада и чиме се становништво пертежно бави. 

У изјави за медије представник компаније „HZ – Timing“, Ричард Ванг (Richard Wang) рекао је да је његова фирма веома заинтересована за улагање и рад у Малом Зворнику, да би ангажовала око 200 радника, претежно жена, јер је за посао ручне израде одређених елемената у производњи потребна изузетна прецизност и посвећеност, што су особине које претежно карактеришу припаднице женског пола. Он је навео да би, осим радника са средњом стручном спремом, фирма имала потребу да ангажује и високообразовани кадар, те да од запослених у својој компанији очекује инвентивност у раду и креативност, који доприносе развоју и унапређењу производа.

Привредници из Кине у Мали Зворник дошли су породично, са супругама и синовима, који су такође ангажовани у компанијама.

Како су истакли, у Србији бораве по други пут, у оквиру сарадње са српском компанијом „Jonik“ и Привредном комором Београда, чији су представници данас такође били у Малом Зворнику.

Из ове општине, како су истакли, носе само лепе утиске, најављујући поновно скоро виђење ради прецизирања пословне сарадње.

Љиљана Ристановић

 

 

{gallery}/2018/2018-05-03_kineski_investitori{/gallery}