Mali Zvornik, 03.05.2018. godine 

Predstavnici dve proizvodne firme iz Hangdžoa u Kini danas su posetili opštinu Mali Zvornik, sa idejom da u njoj otvore pogone za proivodnju visokotehnoloških uređaja i opreme. Reč je o kompanijama „HZ – Timing“ i „Si chang elektronik“, koje se u Kini bave izradom bezbednosnih sistema protiv krađa artikala iz prodajnih objekata, tehničkih sistema zaštite objekata, sistema za evidenciju radnog vremena i sličnih proizvoda, gde u nekoliko fabrika zapošljavaju po 200 radnika. 

Privrednike iz Kine ugostili su i sa njima razgovarali predsednik opštine Mali Zvornik Zoran Jevtić, predsednik Skupštine opštine Radovan Tadić i zamenik predsednika opštine Miloš Radojčić. Na sastanku koji je upriličen u sali Opštinskog veća, Jevtić je gostima predstavio opštinu Mali Zvornik i njene privredne potencijale, nakon čega su zajedno obišli prostor industrijske zone u Donje Naselju, gde bi potencijalni investitori mogli da sagrade fabriku. 

Tokom razgovora Jevtić je privrednicima iz Kine predočio povlastice koje opština pruža srazmerno broju novozaposlenih radnika, navodeći da se olakšice u slučaju zaposlenja više od 200 radnika, tiču oslobađanja investitora od plaćanja takse za zaštitu životne sredine, komunalne takse za isticanje firme i dobijanja u zakup zemljišta, po vrlo povoljnim uslovima, uz simboličnu naknadu od 1 dinara, te prava na subvencije od oko 2000 evra po novozaposlenom radniku. 

Goste iz Kine, koji već imaju ostvarenu uspešnu poslovnu saradnju sa pojedinim firmama u Srbiji i poznatim svetskim kompanijama, kao što je Telenor, Boš i MTS, interesovalo je kakva je starosna, obrazovna i druga struktura stanovništva u Malom Zvorniku, koliki je broj nezaposlenih, u kom procentu su među radno sposobnim stanovništvom zastupljene žene, koliko iznosi prosečna zarada i čime se stanovništvo pertežno bavi. 

U izjavi za medije predstavnik kompanije „HZ – Timing“, Ričard Vang (Richard Wang) rekao je da je njegova firma veoma zainteresovana za ulaganje i rad u Malom Zvorniku, da bi angažovala oko 200 radnika, pretežno žena, jer je za posao ručne izrade određenih elemenata u proizvodnji potrebna izuzetna preciznost i posvećenost, što su osobine koje pretežno karakterišu pripadnice ženskog pola. On je naveo da bi, osim radnika sa srednjom stručnom spremom, firma imala potrebu da angažuje i visokoobrazovani kadar, te da od zaposlenih u svojoj kompaniji očekuje inventivnost u radu i kreativnost, koji doprinose razvoju i unapređenju proizvoda.

Privrednici iz Kine u Mali Zvornik došli su porodično, sa suprugama i sinovima, koji su takođe angažovani u kompanijama.

Kako su istakli, u Srbiji borave po drugi put, u okviru saradnje sa srpskom kompanijom „Jonik“ i Privrednom komorom Beograda, čiji su predstavnici danas takođe bili u Malom Zvorniku.

Iz ove opštine, kako su istakli, nose samo lepe utiske, najavljujući ponovno skoro viđenje radi preciziranja poslovne saradnje.

Ljiljana Ristanović

 

 

{gallery}/2018/2018-05-03_kineski_investitori{/gallery}