Мали Зворник, 27.08.2019. године

Укупно шест избегличких породица које живе на територији општине Мали Зворник добиће бесповратну помоћ за решавање стамбених потреба, кроз куповину сеоских кућа и доделу пакета помоћи у виду грађевинског материјала, кућних апарата и намештаја, коју, у оквиру реализације Регионалног стамбеног пројекта, додељује Комесаријат за избеглице и миграције Републике Србије (КИРС).

Представници ове организације у петак, 23. августа, у сали Скупштине општине Мали Зворник, потписали су са корисницима уговоре о додели поменуте помоћи, одобрене преко јавног позива, расписаног почетком јуна 2018. године за решавање стамбених потреба избеглица у Србији, кроз куповину 150 сеоских кућа и доделу различитих пакета помоћи.

Према речима Иване Ћурко, руководиоца групе за повратак, међународну сарадњу и односе са јавношћу у Комесаријату за избеглице и миграције Републике Србије, вредност кућа које ће корисници добити је до 9,5 хиљада евра, а помоћи у грађевинском материјалу или намештају до 1,5 хиљаду евра. 

Укупна вредност помоћи по кориснику је до 11.000 евра. 

Од 9 породица са подручја општине Мали Зворник, које су конкурисале за помоћ у решавању стамбеног питања, изабрано је шест, у складу са правилником за доделу помоћи и јавним позивом, односно у складу са процедурама одобреним од стране донатора и ЦЕБ-а. 

Добијање помоћи и усељавање породица може се очекивати до краја текуће године. 

Према евиденцији КИРС-а, на територији општине Мали Зворник 1996. године евидентирано је око 3.000 избеглица из бивших република СФРЈ. Данас их у статусу избеглице има око 100. 

Љиљана Ристановић

 {gallery}/2019/2019-08-31_komesarijat{/gallery}