Mali Zvornik, 27.08.2019. godine

Ukupno šest izbegličkih porodica koje žive na teritoriji opštine Mali Zvornik dobiće bespovratnu pomoć za rešavanje stambenih potreba, kroz kupovinu seoskih kuća i dodelu paketa pomoći u vidu građevinskog materijala, kućnih aparata i nameštaja, koju, u okviru realizacije Regionalnog stambenog projekta, dodeljuje Komesarijat za izbeglice i migracije Republike Srbije (KIRS).

Predstavnici ove organizacije u petak, 23. avgusta, u sali Skupštine opštine Mali Zvornik, potpisali su sa korisnicima ugovore o dodeli pomenute pomoći, odobrene preko javnog poziva, raspisanog početkom juna 2018. godine za rešavanje stambenih potreba izbeglica u Srbiji, kroz kupovinu 150 seoskih kuća i dodelu različitih paketa pomoći.

Prema rečima Ivane Ćurko, rukovodioca grupe za povratak, međunarodnu saradnju i odnose sa javnošću u Komesarijatu za izbeglice i migracije Republike Srbije, vrednost kuća koje će korisnici dobiti je do 9,5 hiljada evra, a pomoći u građevinskom materijalu ili nameštaju do 1,5 hiljadu evra. 

Ukupna vrednost pomoći po korisniku je do 11.000 evra. 

Od 9 porodica sa područja opštine Mali Zvornik, koje su konkurisale za pomoć u rešavanju stambenog pitanja, izabrano je šest, u skladu sa pravilnikom za dodelu pomoći i javnim pozivom, odnosno u skladu sa procedurama odobrenim od strane donatora i CEB-a. 

Dobijanje pomoći i useljavanje porodica može se očekivati do kraja tekuće godine. 

Prema evidenciji KIRS-a, na teritoriji opštine Mali Zvornik 1996. godine evidentirano je oko 3.000 izbeglica iz bivših republika SFRJ. Danas ih u statusu izbeglice ima oko 100. 

Ljiljana Ristanović

 {gallery}/2019/2019-08-31_komesarijat{/gallery}