Добро ментално здравље и позитиван став могу вам помоћи да се лакше носите са претњом и неизвесношћу коју појава Kовид-19 вируса ствара.

1.      Користите само тачне информације из легитимних извора  јер су такве информације кључне за избегавање страха и панике које дезинформације могу да створе.

2.      Поставите ограничења везана за количину информација о Ковид-19.Поставите ограничења на то колико и шта читате везано за Ковид-19. и на тај начин ставите акценат на сопствени живот и на ствари којима можете да управљате.

3.      Водите рачуна о себи.

Брините о сопственом здрављу.

Након избијања пандемије Ковид-19 фокусирајте се на ствари на које можете да утичете (попут добре личне хигијене). Спроводите свакодневну рутину и уобичајене дневне активности (храните се правилно, довољно спавајте, бавите се стварима које вас испуњавају).

 

4.      Пружите подршку и помоћ  људима  из вашег окружења

Одржавање контаката са породицом и пријатељима може вам помоћи у борби са анксиозношћу коју појава Корона вируса изазива. Иако се самоизолација као мера превенције може чинити застрашујућом имајте на уму да је то само привремено и да постоји много начина да се дигитално повежете са другим људима (друштвене мреже).

5.      Задржите позитиван став о животу

Фокусирајте се на ствари које су позитивне у вашем животу. СЗО препоручује да се шире приче и искуства људи који су се опоравили након обољевања од Ковид 19 или подржавали особу која се разболела и оздравила.

6.       Признајте своја осећања

Нормално је да се осећате пренапето, стресно, анскиозно и узнемирено. Своја осећања можете записивати у свој лични дневник, разговарати са неким о томе, радити нешто креативно или бавити се медитацијом. 

7.      Одвојте време да разговарате са вашом децом о пандемији Kовид 19.

Веома је важно да са децом разговарате и да их заштитите од стреса и хистерије коју изазива појава Ковид 19 на начин на који она могу да разумеју. Разговарајте са њима и о сопственом стресу како би и они сами научили како да се носе са њим.

8.      Потражите стручну помоћ

Придржавајте се заштитних и превентивних мера које су осмислили  квалификовани здравствени радници и сарадници. Ако ово све не може да вам помогне размислите да потражите стучну медицинску помоћ.  

Отворене телефонске линије у циљу очувања менталног здравља у условима епидемије 

Министарство здравља обавештава јавности да су у циљу смањења стопе анксиозности и депресије у условима социјалне изолације као и дестигматизације у вези са вирусом КОВИД – 19. ОТВОРЕНЕ Националне телефонске линије за пружање психосоцијалне подршке свим грађанима којима је потребна. 

Телефони за психосоцијалну помоћ грађанима су:

0800 309 309 

Као и посебни телефони Института за ментално здравље 

063 729 8260 ( за младе и родитеље деце до 18 година)

063 1751150 ( за особе старије од 18 година)

 

Путем наведених  бројева телефона стручна лица ће саветодавним радом са свим заинтересованим лицима (особа у изолацији и карантину, породицама заражених особа здравственим радницима и сарадницима) пружањем подршке као и адекватних информација о начинима превазилажења стреса и анксиозности допринети очувању менталног здравља у условима епидемије и ванредног стања. 

 

Izvor: Mental Health Europe https://www.mhe-sme.org/covid-19 (preuzeto 16.03. 2020.)