25. септембра 2017. године

Општина Мали Зворник у недељу, 24. септембра, била је домаћин мајсторима бућке из целе Србије, који су на Зворничком језеру завршили овогодишњу сезону такмичења у лиги. Учествовало је 25 екипа, а звање најуспешније, у оквиру 20. кола, понели су учесници из Крчедина, са укупним уловом сома од 4.320 грама. 

Чланови победничке екипе, риболовци Слободан Лежимирац и Тодор Радосављев, уловили су овом приликом два примерка сома. Улов Тодора Радосављева, од 2.550 грама, уједно је био најкрупнији уловљени примерак тог дана, док је тежина другог износила 1.770 грама. 

Такмичење је уприличено на познатој стази у Сакару, где се одржава већина риболовних манифестација у Малом Зворнику. Трајало је од 08 до 14 часова, након чега је уследило свечано проглашење победника, уручење награда и дружење учесника, уз томболу. 

Организатор сусрета био је Савез бућкароша Србије (СБС), који је последње овогодишње такмичење у лиги уприличио у сарадњи са Клубом спортских риболоваца ,,Дринско језеро“, уз подршку Општине Мали Зворник. 

Награде најуспешнијим риболовцима уручио је председник општине Зоран Јевтић, изразивши задовољство што је Мали Зворник био домаћин овог великог и значајног такмичења и најавио даљу пуну подршку општине манифестацијама које промовишу и популаризују спортски риболов и друге спортско рекреативне и туристичке садржаје у Малом Зворнику. 

Победом на такмичењу у Малом Зворнику екипа из Крчедина потврдила је лидерску позицију на табели Лиге бућкароша Србије, док ће коначни пласман осталих екипа на табели бити познат након Скупштине Савеза бућкароша Србије (СБС), у фебруару 2018. године. 

Председник Скупштине Савеза бућкароша Србије (СБС) Војислав Стаменковић рекао је да су такмичари презадовољни учешћем и организацијом такмичења у Малом Зворнику, иако је улов био мали у односу на прошлу годину. Као главни разлог слабог улова он је навео осцилације у температури воде, до пет степени, на које је сом веома осетљив и потребно му је неколило дана да се прилагоди. Према његовим речима, на тренинзима који су претходили такмичењу уочено је много рибе. Сонари су показали да се дизала на два, три метра до површине, али није реаговала на припремљену храну. 

“Сом је риба осетљива на нагле промене температуре након кише и осцилације у нивоу воде, тако да ни врсни риболовци нису имали среће. Највећи мајстори бућке у Србији окупили су се у недељу Малом Зворнику. Њихова опрема и чамци вреде од 12000 до 15000 евра. Дакле, у Лиги бућкароша, озбиљни, врхунски риболовци имају прилику да покажу своје умеће. Последње, 20. коло лиге требало је организовати без пропуста и то је велики изазов коме смо очито дорасли. Наредне године планирамо 25 кола, сваког викенда, од 15. јуна до 24. септембра“, објаснио је Стаменковић. 

Он је истакао да се сва такмичења у оквиру Лиге Србије у лову сома бућком одвијају под геслом “Ухвати и пусти” и да је један од главних задатака Савеза бућкароша Србије у наредном периоду истрајавање у спровођењу иницијативе за враћање бућке у Србији у рекреативни алат, напомињући да је ова популарна дисциплина у нашој земљи од 2009. године у категорији привредног риболова, док је у осталим деловима Европе рекреативна. 

У оквиру припрема за Светско првенство у лову сома бућком у Србији 2019. године, у недељу је на Зворничком језеру снимљен промотивни филм о бућки. 

Према Стаменковићевим речима, договор унутар Савеза бућкароша Србије је да се првенство одржи у три града, на Дунаву, на Тиси и на Дрини, а један од могућих градова домаћина је Мали Зворник. 

Претходна малозворничка бућка, иначе прва под окриљем Савеза бућкароша Србије одржана је 24. септембра 2016. године, уз рекордан улов од око 50 килограма.              

Љиљана Ристановић

{gallery}/2017/2017-09-25_liga_buckarosa/{/gallery}