Традиционална 12. риболовна спортско – туристичка манифестација “Скобаљијада и Гурманијада” одржана је 11. јуна у Малом Зворнику, уз учешће 94 риболовца и 6 кулинарских екипа из Србије и Републике Српске.

Учествовали су такмичари из Аде, Kањиже, Сенте, Сремске Митровице и Бечеја, Београда, Ваљева, Лазаревца, Никинаца, Ваљева, Звечана, Лепосавића, Kосовске Митровице, Kрупња, Лознице, Бање Kовиљаче, Љубовије, Малог Зворник, као и из Зворника Бијељине, Братунца, Власенице, Милића и Цапарди у Републици Српској.

Догађају су осим учесника присуствовали бројни гости и суграђани, као и новинари, сниматељи и фоторепортери, који су медијски пропратили овогишњу манифестацију.

Обраћајући се окупљенима на отварању, председник општине, Зоран Јевтић, изразио је задовољство што се за Скобаљијаду пријавио велики број риболоваца, упркос очекиваним лошим временским условима.

Учеснике и посетиоце поздравио је и Светозар Василијевић, шеф Одељења за водни режим, водно добро и водна акта у Јавном водопривредном предузећу „Србијаводе”, који је манифестацију прогласио отвореном.

Такмичења у лову скобаља и припреми рибље чорбе, војничког пасуља и гулаша на ловачки начин, уз пригодан културно – уметнички програм за посетиоце, уприличена су, као и ранијих година, на плажи поред реке Дрине.

Прво место у лову скобаља освојио је риболовац Жолт Сабо из Сенте, који је победио сакупивши 17.195 грам-поена.

Другопласирани учесник на Скобаљијади је Драган Илић из Зворника, са уловом од 12.350 грам-поена, док је треће место освојио Миодраг Јовић из Зворника, који је остварио улов вредан 10.950 грам-поена.

Победници „Гурманијаде” у припреми рибље чорбе су чланови екипе „Сидро из Зворника”.

 Друго место припало је екипи „Дринска штука” из Лознице.

 Најбољи пасуљ припремила је екипа „Чича Глиша” из Брасине, а другопласирана је „Митровић Дрина” из Малог Зворника.

Гулаш на ловачки начин најбоље су спремили чланови Удружења „Незаборав” из Малог Зворника, а друго место освојила је екипа „Регионална депонија” из суседног Зворника.

Најуспешнијима на манифестицији на свечаном проглашењу резултата уручени су пехари, медаље и дипломе, као и вредна риболовачка опрема и котлићи за спремање јела.

Пригодна признања и поклони уручени су и јединој такмичарки на Скобаљијади, младој Валерији Тисленко, пореклом из Русије, председнику стручног жирија Гурманијаде, Бошку Здјеларевићу, представнику Удружења „Етно бакрач“ из Београда, за дугогодишње учешће и допринос афирмацији манифестације, као и Спортско – риболовном друштву „Дрина“ из Братунца и Риболовном клубу „Звечан“ из Звечана.

Упоредо са такмичењима у риболову и припреми јела, на обали Дрине изведен је богат културни програм манифестације, уз наступ чланова Фолклорне секције малозворничке библиотеке, изложбу књига за децу и одрасле, изложбу слика са малозворничке ликовне колоније и креативну дечју радионицу посвећену писању и цртању на тему ,,Дрина у срцу“.

Манифестацију је приредила Туристичка организација општине Мали Зворник, у сарадњи са Библиотеком “17.септембар” и Клубом спортских риболоваца „Дринско језеро“, под покровитељством Општине Мали Зворник, уз подршку локалних јавних предузећа, установа, организација и привредника.

„Lotel Media Group“ Лозница/Љ.Ристановић