Мали Зворник, 05.08.2014. године

У индустријској зони у Малом Зворнику у току су припреме за отварање погона за производњу индустријских палета за Фијат у којем би крајем септембра посао требало да добије око 20 радника са подручја општине Мали Зворник. Погон ће бити отворен у некадашњем  магацину предузећа „Напредак“ у Зељићима, чији је нови власник италијанска фирма MBR Balkan doo grоup. Око овог објекта тренутно се врши равнање терена и изводе радови на изградњи  гасне станице, као и уређење саме хале, у којој ће, на површини од 1200 квадрата,  бити смештене машине за проиводњу.

Директор MBR Balkan doo grоup за Србију Микеле Де Симоне каже да је набавка неопходних машина за овај погон у току, а једна од њих је пећ за сушење, чија вредност износи око 100 хиљада евра. Он је појаснио да ће се фирма, осим производњом индустријских палета, бавити и производњом других врста паковања и амбалажа за транспорт производа у Италију.

Де Симоне каже да је веома задовољан условима пословања у Србији, што, поред фирме коју представља, доказују и друге велике компаније ангажоване у Србији, као што је „Golden Lady“ i „Fijat“.

Ова фирма у Малом Зворнику намерава да се бави и производњом пелета, што ће у наредном периоду омогућити запошљавање још око 30 радника. За потребе изградње производне хале Општина Мали Зворник издала је овој фирми у закуп 45 ари земљишта у индустријској зони.

Председник општине Мали Зворник Драган Богићевић изјавио је да су преговори о сарадњи са овом фирмом трајали годину дана и да су интензивирани у задња три месеца, када су и потписани неки од уговора. Он каже да је долазак италијанске фирме у Мали Зворник, која је истовремено прва страна фирма која  ће пословати у овој општини, од великог значаја, с обзиром на чињеницу да је у скоро свим приватизованим предузећима у Малом Зворнику поништена приватизација и да је присутан велики проценат незапослености. Богићевић је додао да општинска власт чини све и максимално излази у сусрет свима који су заинтересовани за инвестирање и пословање у Малом Зворнику.

Он је најавио да је у изгледу и покретање производње у општинском погону у Брасини, некадашњој „Кончари“, за који ће ускоро бити расписан конкурс за издавање у закуп.  У овом погону потенцијални инвеститор бавио би се производњом алуминијумских профила и других елемента у области браварске индустије.

Говорећи о Равнаји, Богићевић је рекао да се Општина Мали Зворник максимално бори за опстанак тог предузећа, у којем је након приватизације знатно смањен број запослених, као и производња, али да је ситуација и даље веома тешка, посебно услед ванредне ситуације и отежаних услова рада. Он је закључио да је у сарадњи са Агенцијом за приватизацију направљен велики помак када су радницима овог предузећа исплаћене заостале зараде и настављен тренд редовне исплате плата. Поред свега, Богићевић је изразио наду да ће ово предузеће у будућности побољшати рад и створити услове за запошљавање нових радника.

 

{gallery}2014mbrbalkan{/gallery}