Mali Zvornik, 05.08.2014. godine

U industrijskoj zoni u Malom Zvorniku u toku su pripreme za otvaranje pogona za proizvodnju industrijskih paleta za Fijat u kojem bi krajem septembra posao trebalo da dobije oko 20 radnika sa područja opštine Mali Zvornik. Pogon će biti otvoren u nekadašnjem  magacinu preduzeća „Napredak“ u Zeljićima, čiji je novi vlasnik italijanska firma MBR Balkan doo group. Oko ovog objekta trenutno se vrši ravnanje terena i izvode radovi na izgradnji  gasne stanice, kao i uređenje same hale, u kojoj će, na površini od 1200 kvadrata,  biti smeštene mašine za proivodnju.

Direktor MBR Balkan doo group za Srbiju Mikele De Simone kaže da je nabavka neophodnih mašina za ovaj pogon u toku, a jedna od njih je peć za sušenje, čija vrednost iznosi oko 100 hiljada evra. On je pojasnio da će se firma, osim proizvodnjom industrijskih paleta, baviti i proizvodnjom drugih vrsta pakovanja i ambalaža za transport proizvoda u Italiju.

De Simone kaže da je veoma zadovoljan uslovima poslovanja u Srbiji, što, pored firme koju predstavlja, dokazuju i druge velike kompanije angažovane u Srbiji, kao što je „Golden Lady“ i „Fijat“.

Ova firma u Malom Zvorniku namerava da se bavi i proizvodnjom peleta, što će u narednom periodu omogućiti zapošljavanje još oko 30 radnika. Za potrebe izgradnje proizvodne hale Opština Mali Zvornik izdala je ovoj firmi u zakup 45 ari zemljišta u industrijskoj zoni.

Predsednik opštine Mali Zvornik Dragan Bogićević izjavio je da su pregovori o saradnji sa ovom firmom trajali godinu dana i da su intenzivirani u zadnja tri meseca, kada su i potpisani neki od ugovora. On kaže da je dolazak italijanske firme u Mali Zvornik, koja je istovremeno prva strana firma koja  će poslovati u ovoj opštini, od velikog značaja, s obzirom na činjenicu da je u skoro svim privatizovanim preduzećima u Malom Zvorniku poništena privatizacija i da je prisutan veliki procenat nezaposlenosti. Bogićević je dodao da opštinska vlast čini sve i maksimalno izlazi u susret svima koji su zainteresovani za investiranje i poslovanje u Malom Zvorniku.

On je najavio da je u izgledu i pokretanje proizvodnje u opštinskom pogonu u Brasini, nekadašnjoj „Končari“, za koji će uskoro biti raspisan konkurs za izdavanje u zakup.  U ovom pogonu potencijalni investitor bavio bi se proizvodnjom aluminijumskih profila i drugih elementa u oblasti bravarske industije.

Govoreći o Ravnaji, Bogićević je rekao da se Opština Mali Zvornik maksimalno bori za opstanak tog preduzeća, u kojem je nakon privatizacije znatno smanjen broj zaposlenih, kao i proizvodnja, ali da je situacija i dalje veoma teška, posebno usled vanredne situacije i otežanih uslova rada. On je zaključio da je u saradnji sa Agencijom za privatizaciju napravljen veliki pomak kada su radnicima ovog preduzeća isplaćene zaostale zarade i nastavljen trend redovne isplate plata. Pored svega, Bogićević je izrazio nadu da će ovo preduzeće u budućnosti poboljšati rad i stvoriti uslove za zapošljavanje novih radnika.

 

{gallery}2014mbrbalkan{/gallery}