Након учешћа на првој националној конференцији о породици, под називом „Србија – наша породица“, одржаној у понедељак, 03. марта, у Палати Србија, у Београду, у организацији Министарстава за бригу о породици и демографију, председник општине Мали Зворник, Зоран Јевтић, рекао је да ова локална самоуправа већ неколико година спроводи мере подршке породици које дају очигледне резултате, будући да је у 2022. години у Малом Зворнику рођено 91 дете, што је за 15 деце више у односу на 2021. годину, у којој је рођено 76 беба.

Он је навео да локална самоуправа од 2022. године, на име родитељског додатка, за свако новорођено дете издваја 100.000 динара и обезбеђује беби пакет, у вредности од око 5.000 динара, са стварима неопходним родитељима одмах по рођењу детета.

Јевтић је рекао да је то знатно више, будући да је раније, на име финансијске подршке породици, издвајано 55.000 динара за прво дете, 65.000 динара за друго и 75.000 динара за треће и свако следеће новорођено дете.

Он је навео и то да локална самоуправа финансира и бројне друге мере подршке породицама, трудећи се да помогне суграђанима, да их економски оснажи, подстакне наталитет и задржи становнишво на својој територији.

Као најзначајније резултате у овој области, навео је изградњу новог вртића у месној заједници Доње Насеље, захваљујући чему је у општини укинута листа чекања за смештај деце у обданиште.

Наводећи остале реултате и мере подршке породици које реализује локална самоуправа, издвојио је доградњу вишенаменске учионице и побољшање услова за боравак деце у Предшколској установи „Црвенкапа“, изградњу и уређење 7 дечјих игралишта по савременим стандардима у неколико месних заједница на територији општине, куповину кућа са окућницом за младе брачне парове који желе да остану да живе на селу, обезбеђивање бесплатног локалног превоза за ученике и најстарије суграђане, набавку и поделу бесплатних уџбеника за ученике првог разреда у свих 5 основних школа, као и набавку и поделу бесплатних аутоседишта за децу узраста до 5 година.

Он је навео да ће локална самоуправа настојати да за свако дете на подручју општине обезбеди ауто седиште за безбедније учешће у саобраћају.

С обзиром да је ова мера наишла на веома добар пријем код суграђана, руководство општине планира да уведе праксу да свако дете одмах по рођењу од локалне самоуправе добије седиште.

У протекле 4 године, колико општина Мали Зворник примењује ову меру подршке суграђанима, набављено је и уз обуку о правилном коришћењу ауто седишта подељено више од 450 заштитних система за децу у саобраћају.

Јевтић је рекао да ће општина наставити да финансира реализацију поменутих мера подршке породици у 2023. години и настојати да примењује нове позитивне праксе које могу допринети стварању боље демографске слике у општини.

У оквиру конференције „Србија – наша породица“ јединицама локалне самоуправе представљен је шири потенцијал примене про-породичне политике.

Предлог је да свака јединица локалне самоуправе поднесе своје предлоге решења у спречавању депопулације, која представља највећу опасност за дугорочни опстанак народа и државе.

Породица је највреднији ресурс Републике Србије и природна средина у којој се деца рађају, подижу и васпитавају.

Као таква, породица је гарант националног опстанка, основна економска јединица и заједница без које нема одрживог развоја и напретка друштва и државе, истакнуто је на конференцији.

Lotel Media Group“ Лозница/Љ.Ристановић