Мали Зворник, 13.03.2020. године 

Министар за иновације и технолошки развој у Влади Републике Србије Ненад Поповић, приликом данашње посете Малом Зворнику, где се састао и разговарао са представницима општинског руководства,   изјавио је да Влада Републике Србије улаже много у иновациону инфраструктуру у целој Србији и да је прошла година била рекордна у погледу извоза IT услуга, сервиса, производа и свега што је везано за иновације и дигитализацију, наводећи да је извоз у овој области достигао износ од милијарду и петсто милиона евра. 

„Србија је у међународним оквирима препозната као земља са најбољим инжењерима на свету, са једним од пет најбољих инжењера на свету, према броју становника, и тај потенцијал иновација и нових технологија желимо у будућности још више да развијамо“, рекао је Поповић, истакавши да је буџет за иновације у протекле три године повећан петнаест пута, првенствено захваљујући подршци председника Вучића, који у иновацијама види велику шансу за будући развој Србије. 

Он је навео да са простора Малог Зворника, Лознице и Љубовије има велики број инжењера, који су се школовали у Београду, Новом Саду, Крагујевцу и Нишу, на најбољим техничким факултетима у земљи, те да и данас из ових крајева има много студената на тим факултетима, и да држава жели да их мотивише, што више, да не чекају да добију посао у некој компанији, већ да отварају своје start up компаније. 

Поповић је навео да је Србија препозната као лидер у овом делу Европе у развоју start up компанија и иновација и додао да Влада Републике Србије има бројне програме у овој области и да додељује бесповратне грантове за оснивање start up компанија, за развој, промоције и слично. 

„Најбољим иноваторима се преко Фонда за иновациону делатност такође додељују грантови, и онима који тек почињу, на бази идеје, а и оним малим и средњим предузећима који имају иновације“, рекао је Поповић, додајући да Влада Србије жели посебно да промовише женско иновационо предузетништво, јер су, како је навео, још увек у области иновација власници компанија претежно мушкарци, у више од 95 посто случајева, иако жене такође завршавају факултете, чак чешће него мушкарци, али их у иновационом предузетништву има много мање. 

Он је навео да је такав тренд, на жалост и у читавој Европи, која веома много ради и прави програме како би промовисала женско иновационо предузетништво. 

Истакавши да Влада Републике Србије такође жели да промовише те програме, Поповић је рекао да верује да ће из регије Подриња бити много оних који ће покренути свој иновациони start up бизнис. 

Министар Ненад Поповић навео је и то да са општином Мали Зворник и председником општине Зораном Јевтићем има одличну сарадњу и да су њих двојица у сталном контакту, те да желе да Мали Зворник, са својим туристичким потенцијалима, у наредних неколико година, буде препознат и по иновационим потенцијалима. 

Председник општине Мали Зворник Зоран Јевтић рекао је да су прошле године пројекти 12 предузетница са подручја малозворничке општине подржани кроз програм Владе Републике Србије намењен развоју женског предузетништва и да то јасно показује да ова општина има подршку Министарства за иновације, Владе Србије, као и председника Републике Александра Вучића. 

Он је навео да подршку државе у овој области, као и у свим осталим сегментима рада, очекује и убудуће, напомињући да је Мали Зворник, и поред свих улагања, на жалост, још увек девастирано подручје. 

Јевтић је рекао да се та ситуација засигурно мења, евидентним улагањима у уређење локалне инфраструктуре, те оживљавањем привредне активности, које се огледа у довођењу страних инвеститора и отварању нових радних места. 

Љиљана Ристановић

{gallery}/2020/2020-03-13_popovic{/gallery}