Мали Зворник, 06.05.2020. године  

Реконструкција јавног осветљења у општини Мали Зворник, која је почела половином марта текуће године, постављањем ЛЕД расвете у Брасини, настављена је ових дана радовима у месној заједници Сакар.

Штедљиво ЛЕД осветљење локална самоуправа у текућој години поставиће поред државног пута у свим насељима на подручју малозворничке општине, при чему ће све постојеће старе и неефикасне светиљке бити замењене новим ЛЕД сијалицама са ефикаснијим карактеристикама.

Према речима председника Зорана Јевтића, у складу са уговором склопљеним у поступку јавне набавке, реконструкција јавног осветљења биће урађена најпре у сеоским месним заједницама, дуж државне саобраћајнице од Брасине до Велике Реке, док ће реконструкција расвете у месним заједницама Центар и Доње Насеље, такође дуж државног пута, бити обављена у следећој фази, у оквиру нове јавне набавке.

Он је навео да су нове светиљке добили најпре становници села Брасина, а затим и мештани Сакара, по препоруци Савета за безбедност општине Мали Зворник, који је проценио да ове месне заједнице имају приоритет у погледу наведених радова, због појачаног присуства миграната и потребе за превентивним деловањем на очувању јавног реда и мира и заштите грађана и њихове имовине.

Председник општине Мали Зворник истакао је да ће реконструкција јавног осветљења омогућити расвету која ће бити активна током целе ноћи, уз рационалније коришћење електричне енергије и уштеду приликом потрошње.

Уговорена вредност поменутих радова износи око 5,5 милиона динара, са ПДВ-ом.

Осим замене светиљки, предвиђена је и испорука и имплементација сервера и софтвера који треба да обезбеди визуелизацију комплетне мреже паметних лампи, да омогући надзор и праћење њиховог рада, те појединачну контролу и управљање лампама. 

Љиљана Ристановић

{gallery}/2020/2020-05-07_sakar_rasveta{/gallery}