Mali Zvornik, 06.05.2020. godine  

Rekonstrukcija javnog osvetljenja u opštini Mali Zvornik, koja je počela polovinom marta tekuće godine, postavljanjem LED rasvete u Brasini, nastavljena je ovih dana radovima u mesnoj zajednici Sakar.

Štedljivo LED osvetljenje lokalna samouprava u tekućoj godini postaviće pored državnog puta u svim naseljima na području malozvorničke opštine, pri čemu će sve postojeće stare i neefikasne svetiljke biti zamenjene novim LED sijalicama sa efikasnijim karakteristikama.

Prema rečima predsednika Zorana Jevtića, u skladu sa ugovorom sklopljenim u postupku javne nabavke, rekonstrukcija javnog osvetljenja biće urađena najpre u seoskim mesnim zajednicama, duž državne saobraćajnice od Brasine do Velike Reke, dok će rekonstrukcija rasvete u mesnim zajednicama Centar i Donje Naselje, takođe duž državnog puta, biti obavljena u sledećoj fazi, u okviru nove javne nabavke.

On je naveo da su nove svetiljke dobili najpre stanovnici sela Brasina, a zatim i meštani Sakara, po preporuci Saveta za bezbednost opštine Mali Zvornik, koji je procenio da ove mesne zajednice imaju prioritet u pogledu navedenih radova, zbog pojačanog prisustva migranata i potrebe za preventivnim delovanjem na očuvanju javnog reda i mira i zaštite građana i njihove imovine.

Predsednik opštine Mali Zvornik istakao je da će rekonstrukcija javnog osvetljenja omogućiti rasvetu koja će biti aktivna tokom cele noći, uz racionalnije korišćenje električne energije i uštedu prilikom potrošnje.

Ugovorena vrednost pomenutih radova iznosi oko 5,5 miliona dinara, sa PDV-om.

Osim zamene svetiljki, predviđena je i isporuka i implementacija servera i softvera koji treba da obezbedi vizuelizaciju kompletne mreže pametnih lampi, da omogući nadzor i praćenje njihovog rada, te pojedinačnu kontrolu i upravljanje lampama. 

Ljiljana Ristanović

{gallery}/2020/2020-05-07_sakar_rasveta{/gallery}