01.03.2018. godine

Povodom obeležavanja 01. marta, Svetskog dana civilne zaštite, u Malom Zvorniku održana je sednica opštinskog Štaba za vanredne situacije, na kojoj je ukazano na značaj pripreme svih segmenata društva za reagovanje u vanrednim situacijama. Tom prilikom prezentovan je način funkcionisanja civilne zaštite u Srbiji i podnet kraći izveštaj o najznačajnijim rezultatima rada u ovoj oblasti u 2017. godini i planovima za 2018. godinu, sa posebnim osvrtom na stanje u Mačvanskom okrugu, kojem Mali Zvornik administrativno pripada. 

Prema izveštaju Odeljenja za vanredne situacije u Šapcu, privredni subjekti sa područja opštine Mali Zvornik najbolje su ocenjeni u inspekcijskim nadzorima vezanim za spremnost lične, uzajamne i kolektivne zaštite, obavljenim na teritoriji Mačvanskog okruga u 2017. godini. 

U okviru 10 redovnih inspekcijskih nadzora privrednih subjekta u Malom Zvorniku registovan je najveći mogući stepen usklađenosti njihovog poslovanja sa Zakonom o vanrednim situacijama i drugim propisima, kojima je regulisana ova oblast u Srbiji, rečeno je na sednici, uz napomenu da će inspekcijskim nadzorom od ove godine biti obuhvaćene i lokalne samouprave, kojima u tekućoj godini predstoji i obaveza formiranja jedinica civilne zaštite opšte namene. 

Novina u funkcionisanju civilne zaštite na teritoriji Mačvanskog upravnog okruga (MUO) je obuka “Osnovi bezbednosti dece”, namenjena osnovcima, koju u školama u saradnji realizuju MUP i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, u odeljenjima IV i VI razreda osnovnih škola. Odeljenje za vanredne situacije u Šapcu zastupljeno je u izvođenju tematskih celina ”Zaštita od požara” i “Zaštita od tehničko- tehnoloških nesreća i elementarnih nepogoda. Ukupno je u 2017. godini realizovano 241 predavanje u 30 osnovnih škola na teritoriji MUO. 

Članovi Opštinskog štaba za vanredne situacije u Malom Zvorniku na kraju današnjeg zasedanja razmotrili su upozorenje Republičkog hidrometeorološkog zavoda, koji je za prva dva dana marta u Srbiji proglasio crveni meteo alarm, zbog očekivanih veoma niskih temperatura vazduha i ledene kiše, koja se očekuje u većini krajeva u zemlji. 

Zamenik komandanta Štaba za vanredne situacije opštine Mali Zvornik Miloš Radojčić, koji je predsedavao sednicom, zatražio je od članova Štaba da svako u svom resoru preduzme neophodne mere, radi prevencije od najavljene veoma opasne vremenske pojave. 

Crveni meteo alarm ili „veoma opasna pojava“ je stepen upozorenja koji se odnosi na prognozirane naročito opasne vremenske pojave, takvog intenziteta da mogu prouzrokovati veliku materijalnu štetu i biti veoma opasne po bezbednost ljudi i životinja. 

Prema upozorenju RHMZ-a, ledena kiša/rosulja na širem području može izazvati probleme u saobraćaju i snabdevanju stanovništva životnim namirnicama, toplotnom i električnom energijom (moguća totalna blokada saobraćaja), moguće velike štete na prenosnim sistemima-dalekovodima, povrede pešaka, oštećenje stabala – štete na šumama, drveću u parkovima i individualnom drveću (lomljava grana). Usled taloženja i zaleđivanja moguće su štete i na sistemima električne železnice, žičarama, TV tornjevima i drugim antenskim stubovima.

Ljiljana Ristanović

{gallery}/2018/2018-03-01_dan_civilne_zastite{/gallery}