Свечаном седницом Скупштине општине Мали Зворник у суботу, 17. септембра, обележен је Дан општине Мали Зворник, поводом 78. годишњице ослобођења територије општине у Другом светском рату и 67. годишњице оснивања локалне самоуправе.

Након химне „Боже правде“, коју је извео познати оперски певач и солиста Радио телевизије Србије, Милош Радовић, седницу је отворио председник Скупштине општине, Радован Тадић, поздравивши присустне одборнике, суграђане и госте, међу којима, изасланицу председника Републике Србије, Александра Вучића, Верицу Лазић, народне посланике, начелника Мачванског управног округа и генералног секретара Сталне конференције градова и општина.

Међу гостима на свечаности које је Тадић поздравио на почетку заседања били су и председници и представници братских општина, осталих општина и градова, представници Безбедносно – информативне агенције, полиције и војске, одборници, чланови Општинског већа, председници месних заједница, директори републичких и општинских установа и предузећа, представници верских заједница, привредници, новинари и сниматељи.

Присутне је поздравио и председник општине Мали Зворник, Зоран Јевтић, честитајући Дан општине свим суграђанима и колегама.

У говору који је након тога одржао навео је најважније резултате рада локалне самоуправе остварене између прошлог септембра и септембра текуће године и захвалио руководству Републике Србије, на челу са председником Александром Вучићем, на свему што чини за општину Мали Зворник и њене грађане у погледу подршке развоју ове локалне заједнице.

„Живимо и радимо у времену у којем у свету доминирају веома сложене друштвено – политичке прилике, које се рефлектују и на нашу земљу, при чему су непредвидиви изазови део свакодневице.

Иако мудром политиком нашег државног руководства још овек одолевамо кризи и не осећамо у великој мери последице у економији изазване ратним сукобима, услови у којима функционишемо оптерећени су неминовним све чешћим поскупљењима енергената и материјалних добара, као и чињеницом да је штедња у свим областима и на свим нивоима неопходна и кључна за превазилажење тешког периода у којем смо се нашли.

Ту је и стална претња од потенцијалног новог распламсавања пандемије заразне болести Ковид – 19.

Упркос свему, у општини Мали Зворник бележимо добре резулатате у раду и данас смо овде да, између осталог, покажемо шта смо све вредним радом за годину дана успели да остваримо у нашој локалној заједници и шта намеравамо да урадимо у наредном периоду“ рекао је Јевтић и додао: „Успешно смо завршили мноштво различитих пројеката, побољшали комуналну инфраструктуру, изградили нове објекте, наставили обнову водоводне мреже, јавне расвете, путева и омогућили нова запошљавања. Урадили смо много, али су велика улагања нешто што тек предстоји.

Планирамо изградњу канализационе мреже на читавој територији општине, са одговарајућим постројењима за третман отпадних вода, побољшање водоснабдевања кроз реконструкцију постојећег система и изградњу нових објеката, као и наставак асфалтирања путева и улица.

Вредност инвестиција које очекујемо и планирамо мериће се милионима евра.

Нова улагања извршићемо и у даљи развој пољопривреде, туризма, предузетништва и осталих сектора привреде, као и у набавку радова и опреме.

Обезбедићемо финансирање различитих програма и пројеката, подршку породици, деци, старима и осталим социјалним категоријама.

Спремни смо да на темељу добрих резултата које смо до сада постигли наставимо даље са радом.

Држаћемо се зацртаног плана и постављених циљева, настојећи да Мали Зворник буде место задовољних грађана.

Данас је прилика да захвалим свима који нам пружају несебичну подршку у раду.

Захвалност за све што смо постигли између септембра прошле и септембра текуће године, као и у претходних 10 година, дугујемо нашој држави, Републици Србији, на челу са председником Александром Вучићем.

Хвала и Влади Републике Србије и премијерки Ани Брнабић, свим министарствима и министрима у Влади Републике Србије, државним институцијама, установама, предузећима и иностраним донаторима, који су, кроз подршку различитим пројектима, допринели позитивним променама у нашој општини”, рекао је на крају обраћања председник општине Мали Зворник.

У промотивном филму о раду локалне самоуправе, који је приказан након говора председника општине, детаљно су представљени резултати остварени између две свечане седнице Скупштине општине и планови за наредни период.

Изасланица председника Србије, Верица Лазић, саветник председника за социјална питања и здравство, рекла је на седници да ће држава наставити да помаже Малом Зворнику.

 Она је овом приликом пренела поздраве и честитку Александра Вучића грађанима поводом Дана општине и упутила честитке свим добитницима општинских јавних признања.

Овог пута додељено је 5 повеља и 7 плакета у знак јавног и посебног друштвеног признања за постигнуте резултате у раду и стваралаштву и за остварена достигнућа од изузетног значаја за бржи, успешнији и хуманији развој општине Мали Зворник.

Најзначајније општинско признање, повељу општине Мали Зворник за 2022. годину добили су: Никола Селаковић, министар спољних послова у Влади Републике Србије; доцент Др Горан Стевановић, директор Клинике за инфективне и тропске болести Клиничког центра Србије; Др Расим Љајић, председник Социјалдемократске партије Србије; Професор Др Даница Грујичић, специјалиста неурохирургије, народна посланица у Народној скупштини Републике Србије и директорка Института за радиологију и онкологију Србије; Милош Симић, начелник Регионалног центра Безбедносно-информативне агенције за Западну Србију, са седиштем у Ваљеву.

Добитници плакета су: доцент Др Ивана Милошевић, заменик директора Клинике за инфективне и тропске болести Клиничког центра Србије; Др Игор Крунић – специјалиста анестезиологије, реаниматологије и интензивне терапије на Институту за здравствену заштиту мајке и детета Србије „Др Вукан Чупић” у Београду; потпуковник доктор Жељко Бошковић, специјалиста неуролог на Војномедицинској академији у Београду; Љиљана Јекић, директорка Основне школе „Браћа Рибар” из Доње Борине; Петар Гавриловић, руководилац Организационе јединице Безбедносно-информативне агенције (БИА) у Лозници од 2006. до 2022. године; Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге UNOPS Serbia, имплементациони партнер програма Swiss PRO и Ратка Стаменковић – наставница српског језика и књижевности из Малог Зворника.

У име награђених, присутнима на седници обратила се Ратка Стаменковић, наставница српског језика и књижевности, рекавши да је специфичан случај да човек у 83. години добија признање.

Она је навела да то није прво признање које је добила у животу и да јој је значајно то што људи признају и некога кад није млад, додајући да је старост неминовност и да ће сваки човек остарити.

Стаменковић је рекла и то да је у свом раду увек имала сараднике међу ђацима, колегама, општинарима и да и њима свима припада признање које је добила, истакавши да цени највише и поштује ђаке, јер дуго памте.

Рекла је и то да је живела и радила у учионици 43 године, да је ђаци памте, да када се сретне с њима увек се загрле и испричају и да то нема цену.

На крају свог обраћања наставница Ратка Стаменковић свима је пожелела добро, а посебно својим ђацима.

На крају свечане седнице Скупштине општине Мали Зворник поводом обележавања Дана општине изведен је пригодан културно – уметнички програм, у организацији Библиотеке „17. септембар“ из Малог Зворника, која је такође прославила свој рођендан, 67. годишњицу оснивања установе.

Наступила је Фолклорна секција малозворничке библиотеке, одигравши „Игре из Шумадије“, након чега је познати оперски певач, баритон и солиста РТС-а, Милош Радовић, отпевао песму „Ово је Србија“, у пратњи свог брата Александра Радовића на клавиру.

Свечаност поводом Дана општине Мали Зворник одржана је у реновираној сали Дома културе, чију обнову је омогућило Министарство културе Републике Србије, у оквиру конкурса „Градови у фокусу“.

У сали је извршена комплетна замена дотрајалих подова и столица и она је овим догађајем практично отворена и по први пут употребљена након уређења.

По завршетку заседања, за госте је уследио свечани ручак у хотелу „Ројал Дрина” у Малом Зворнику.

„Lotel Media Group“ Лозница/Љ.Ристановић