Svečanom sednicom Skupštine opštine Mali Zvornik u subotu, 17. septembra, obeležen je Dan opštine Mali Zvornik, povodom 78. godišnjice oslobođenja teritorije opštine u Drugom svetskom ratu i 67. godišnjice osnivanja lokalne samouprave.

Nakon himne „Bože pravde“, koju je izveo poznati operski pevač i solista Radio televizije Srbije, Miloš Radović, sednicu je otvorio predsednik Skupštine opštine, Radovan Tadić, pozdravivši prisustne odbornike, sugrađane i goste, među kojima, izaslanicu predsednika Republike Srbije, Aleksandra Vučića, Vericu Lazić, narodne poslanike, načelnika Mačvanskog upravnog okruga i generalnog sekretara Stalne konferencije gradova i opština.

Među gostima na svečanosti koje je Tadić pozdravio na početku zasedanja bili su i predsednici i predstavnici bratskih opština, ostalih opština i gradova, predstavnici Bezbednosno – informativne agencije, policije i vojske, odbornici, članovi Opštinskog veća, predsednici mesnih zajednica, direktori republičkih i opštinskih ustanova i preduzeća, predstavnici verskih zajednica, privrednici, novinari i snimatelji.

Prisutne je pozdravio i predsednik opštine Mali Zvornik, Zoran Jevtić, čestitajući Dan opštine svim sugrađanima i kolegama.

U govoru koji je nakon toga održao naveo je najvažnije rezultate rada lokalne samouprave ostvarene između prošlog septembra i septembra tekuće godine i zahvalio rukovodstvu Republike Srbije, na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, na svemu što čini za opštinu Mali Zvornik i njene građane u pogledu podrške razvoju ove lokalne zajednice.

„Živimo i radimo u vremenu u kojem u svetu dominiraju veoma složene društveno – političke prilike, koje se reflektuju i na našu zemlju, pri čemu su nepredvidivi izazovi deo svakodnevice.

Iako mudrom politikom našeg državnog rukovodstva još ovek odolevamo krizi i ne osećamo u velikoj meri posledice u ekonomiji izazvane ratnim sukobima, uslovi u kojima funkcionišemo opterećeni su neminovnim sve češćim poskupljenjima energenata i materijalnih dobara, kao i činjenicom da je štednja u svim oblastima i na svim nivoima neophodna i ključna za prevazilaženje teškog perioda u kojem smo se našli.

Tu je i stalna pretnja od potencijalnog novog rasplamsavanja pandemije zarazne bolesti Kovid – 19.

Uprkos svemu, u opštini Mali Zvornik beležimo dobre rezulatate u radu i danas smo ovde da, između ostalog, pokažemo šta smo sve vrednim radom za godinu dana uspeli da ostvarimo u našoj lokalnoj zajednici i šta nameravamo da uradimo u narednom periodu“ rekao je Jevtić i dodao: „Uspešno smo završili mnoštvo različitih projekata, poboljšali komunalnu infrastrukturu, izgradili nove objekte, nastavili obnovu vodovodne mreže, javne rasvete, puteva i omogućili nova zapošljavanja. Uradili smo mnogo, ali su velika ulaganja nešto što tek predstoji.

Planiramo izgradnju kanalizacione mreže na čitavoj teritoriji opštine, sa odgovarajućim postrojenjima za tretman otpadnih voda, poboljšanje vodosnabdevanja kroz rekonstrukciju postojećeg sistema i izgradnju novih objekata, kao i nastavak asfaltiranja puteva i ulica.

Vrednost investicija koje očekujemo i planiramo meriće se milionima evra.

Nova ulaganja izvršićemo i u dalji razvoj poljoprivrede, turizma, preduzetništva i ostalih sektora privrede, kao i u nabavku radova i opreme.

Obezbedićemo finansiranje različitih programa i projekata, podršku porodici, deci, starima i ostalim socijalnim kategorijama.

Spremni smo da na temelju dobrih rezultata koje smo do sada postigli nastavimo dalje sa radom.

Držaćemo se zacrtanog plana i postavljenih ciljeva, nastojeći da Mali Zvornik bude mesto zadovoljnih građana.

Danas je prilika da zahvalim svima koji nam pružaju nesebičnu podršku u radu.

Zahvalnost za sve što smo postigli između septembra prošle i septembra tekuće godine, kao i u prethodnih 10 godina, dugujemo našoj državi, Republici Srbiji, na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Hvala i Vladi Republike Srbije i premijerki Ani Brnabić, svim ministarstvima i ministrima u Vladi Republike Srbije, državnim institucijama, ustanovama, preduzećima i inostranim donatorima, koji su, kroz podršku različitim projektima, doprineli pozitivnim promenama u našoj opštini”, rekao je na kraju obraćanja predsednik opštine Mali Zvornik.

U promotivnom filmu o radu lokalne samouprave, koji je prikazan nakon govora predsednika opštine, detaljno su predstavljeni rezultati ostvareni između dve svečane sednice Skupštine opštine i planovi za naredni period.

Izaslanica predsednika Srbije, Verica Lazić, savetnik predsednika za socijalna pitanja i zdravstvo, rekla je na sednici da će država nastaviti da pomaže Malom Zvorniku.

 Ona je ovom prilikom prenela pozdrave i čestitku Aleksandra Vučića građanima povodom Dana opštine i uputila čestitke svim dobitnicima opštinskih javnih priznanja.

Ovog puta dodeljeno je 5 povelja i 7 plaketa u znak javnog i posebnog društvenog priznanja za postignute rezultate u radu i stvaralaštvu i za ostvarena dostignuća od izuzetnog značaja za brži, uspešniji i humaniji razvoj opštine Mali Zvornik.

Najznačajnije opštinsko priznanje, povelju opštine Mali Zvornik za 2022. godinu dobili su: Nikola Selaković, ministar spoljnih poslova u Vladi Republike Srbije; docent Dr Goran Stevanović, direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije; Dr Rasim Ljajić, predsednik Socijaldemokratske partije Srbije; Profesor Dr Danica Grujičić, specijalista neurohirurgije, narodna poslanica u Narodnoj skupštini Republike Srbije i direktorka Instituta za radiologiju i onkologiju Srbije; Miloš Simić, načelnik Regionalnog centra Bezbednosno-informativne agencije za Zapadnu Srbiju, sa sedištem u Valjevu.

Dobitnici plaketa su: docent Dr Ivana Milošević, zamenik direktora Klinike za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije; Dr Igor Krunić – specijalista anesteziologije, reanimatologije i intenzivne terapije na Institutu za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije „Dr Vukan Čupić” u Beogradu; potpukovnik doktor Željko Bošković, specijalista neurolog na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu; Ljiljana Jekić, direktorka Osnovne škole „Braća Ribar” iz Donje Borine; Petar Gavrilović, rukovodilac Organizacione jedinice Bezbednosno-informativne agencije (BIA) u Loznici od 2006. do 2022. godine; Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge UNOPS Serbia, implementacioni partner programa Swiss PRO i Ratka Stamenković – nastavnica srpskog jezika i književnosti iz Malog Zvornika.

U ime nagrađenih, prisutnima na sednici obratila se Ratka Stamenković, nastavnica srpskog jezika i književnosti, rekavši da je specifičan slučaj da čovek u 83. godini dobija priznanje.

Ona je navela da to nije prvo priznanje koje je dobila u životu i da joj je značajno to što ljudi priznaju i nekoga kad nije mlad, dodajući da je starost neminovnost i da će svaki čovek ostariti.

Stamenković je rekla i to da je u svom radu uvek imala saradnike među đacima, kolegama, opštinarima i da i njima svima pripada priznanje koje je dobila, istakavši da ceni najviše i poštuje đake, jer dugo pamte.

Rekla je i to da je živela i radila u učionici 43 godine, da je đaci pamte, da kada se sretne s njima uvek se zagrle i ispričaju i da to nema cenu.

Na kraju svog obraćanja nastavnica Ratka Stamenković svima je poželela dobro, a posebno svojim đacima.

Na kraju svečane sednice Skupštine opštine Mali Zvornik povodom obeležavanja Dana opštine izveden je prigodan kulturno – umetnički program, u organizaciji Biblioteke „17. septembar“ iz Malog Zvornika, koja je takođe proslavila svoj rođendan, 67. godišnjicu osnivanja ustanove.

Nastupila je Folklorna sekcija malozvorničke biblioteke, odigravši „Igre iz Šumadije“, nakon čega je poznati operski pevač, bariton i solista RTS-a, Miloš Radović, otpevao pesmu „Ovo je Srbija“, u pratnji svog brata Aleksandra Radovića na klaviru.

Svečanost povodom Dana opštine Mali Zvornik održana je u renoviranoj sali Doma kulture, čiju obnovu je omogućilo Ministarstvo kulture Republike Srbije, u okviru konkursa „Gradovi u fokusu“.

U sali je izvršena kompletna zamena dotrajalih podova i stolica i ona je ovim događajem praktično otvorena i po prvi put upotrebljena nakon uređenja.

Po završetku zasedanja, za goste je usledio svečani ručak u hotelu „Rojal Drina” u Malom Zvorniku.

„Lotel Media Group“ Loznica/LJ.Ristanović