Риболовна спортско-туристичка манифестација ,,Скобаљијада и Гурманијада” одржана је по 13. пут на шеталишту поред реке Дрине у Малом Зворнику у суботу, 10. јуна.

На такмичењу у лову скобаља учествовало је више од 100 риболоваца, док се у припремању рибље чорбе, гулаша на ловачки начин и војничког пасуља, надметало 39 екипа.

Догађај је организовала Туристичка организација општине Мали Зворник, под покљовитељством локалне самоуправе, у сарадњи са Библиотеком „17. септембар“ и Клубом спортских риболоваца „Дринско језеро“ из Малог Зворника.

Поздрављајући окупљене учеснике и госте, председник општине, Зоран Јевтић, рекао је да је 13. ,,Скобаљијада и Гурманијада” најмасовнија и најбогатија садржајима до сада и да је веома срећан због великог одзива такмичара и осталих посетилаца.

Он је навео да овим дружењем традиционално почиње летња туристичка сезона у Малом Зворнику и да је оно увод у главни летњи програм „Дани спортско рекреативног туризма – Дрина је смисао живота“, који ће бити одржан последње седмице у јулу, упутивши позив посетиоцима да и на ову манифестацију дођу у што већем броју.

Председник општине истакао је овом приликом да локална самоуправа, у сарадњи са Туристичком организацијом општине Мали Зворник, веома много ради на унапређењу туристичке понуде и да је, уз подршку Републике Србије, обезбедила наставак реконструкције и опремања културно – историјског комплекса „Подземни град Карађорђевића“, отварање сувенирнице у објекту, изградњу галерије у холу Библиотеке „17. септембар“, где ће бити изложена музејска поставка, као и да настоји да уреди прилаз и видиковце на археолошком локалитету „Орловине“ и отвори Инфо – центар за посетиоце.

Директорка Библиотеке „17. септембар“ на свечаном отварању манифестације представила је садржај културног програма на манифестацији и најавила да ће овогодишња Локовна колонија Малог Зворника бити одржана током манифестације „Дрина је смисао живота“, истакавши да очекује учешће великог броја уметника.

Директорка Туристичке организације општине Мали Зворник, Марица Лукић, захвалила је такмичарима и свим осталим посетиоцима на подршци коју су својим присуством пружили овогодишњој манифестацији „Скобаљијада и Гурманијада“.

Међу посетиоцима који су дошли из различлитих крајева Србије, из Рађевине, Азбуковице, Подгорине, Шумадије, Војводине, као и са Косова и Метохије, овог пута били су и гости из Мађарске, Босне и Херцеговине и Републике Српске.

Победник малозворничке Скобаљијаде 2023 је Вукашин Ђокић, из Љубовије, са уловом од 13.820 грам – поена.

Друго место освојио је Давор Јањушић, из Зворника (БиХ – РС), са освојених 12.050 грам – поена, док је трећепласирани риболовац Миодраг Смиљанић, из Зворника (БиХ – РС), са уловом од 11.550 грам-поена.

Због минималне разлике у тежини улова, риболовац Небојша Младеновић, из Уба, за улов од 11.540 грам-поена, проглашен је за четвртопласираног на такмичењу.

Најстарији такмичар овогодишње Скобаљијаде је Милоје Матић, рођен 1946. године, док је најмлађи међу риболовцима био Милан Стевановић, 2012. годиште.

На Гурманијади 2023, најбољу рибљу чорбу припремила је екипа „Банатски кулинари“ из Кикинде.

Другопласирани у овој категорији су чланови екипе „Чича и ја”, из Доње Трешњице, док је треће место освојила екипа хотела „Ројал Дрина” Мали Зворник.

Најуспешнија екипа у кувању чорбастог пасуља била је екипа „New Now”, из Новог Сада.

Другопласирана је екипа „Петак 21”, из Лознице.

Треће место у овој дисциплини на малозворничкој Гурманијади освојила је дружина „Чича Глиша”, из Брасине.

Најуспешнија у припреми гулаша на ловачки начин је екипа „Ентеријер Симић”, из Доње Трешњице.

Друго место освојила је екипа „Котлић фром Комирић”, а треће „Подгорка”, из Осечине.

Успешне такмичаре на Скобаљијади и Гурманијади општина Мали Зворник наградила је вредном риболовачком опремом и прибором за кување, а додели награда, осим представника општине и Туристичке организације, присуствовао је прослављени голгетер Црвене Звезде, фудбалер Душан Дуле Савић.

Програм манифестације ове године обогаћен је спортским садржајима за младе, који су се екипно такмичили у ношењу јајета у кашици, скакању у џаку и надвлачењу конопца.

Најуспешнији такмичар је Борис Ивановић, будући да је у дисциплини „Ношење јајета у кашици“ стазу успешно савладао за 3.08 секунди и да је победио у дисциплини „Скакање у џаку“, при резултату од 4.05 секунди.

Другопласирана у такмичењу „Ношење јајета у кашици“ је Уна Ћирић, са 3.94, док је Матеја Јокић остварио резултат од 4.00 секунде и освојио треће место.

Други у дисциплини „Скакање у џаку“ је Бењамин Зулић са 4.14.

Треће место припало је Дамјану Радојчићу, за резултат од 4.2 секунде.

Победник у надвлачењу конопца је екипа јуниора, у саставу: Анђела Радосављевић, Вељко Радић, Здравко Миловановић и Никола Перић.

На манифестацији, чији је водитељ овог пута био Миша Ћирић, омиљени промотер Србије у дијаспори, приређен је и богат културно – забавни програм.

 У организацији малозворничке Библиотеке „17. септембар“, уприличен је наступ фолклорне секције и оркестра библиотеке и Удружења „Мина и Андреј“, као и дружење малишна са аниматором и кловном, изложба слика са ликовних колонија одржаних у Малом Зворнику, изложба књига, као и креативна дечја радионица писања и цртања на задате теме.

Одржан је и традиционални Сајам домаће радиности, уз учешће бројних излагача, који су на штандовима промовисали своје атрактивне производе и услуге.

Прилику да се представе посетиоцима манифестације искористили су пољопривредни произвођачи, занатске радње, предузетници, различите установе, удружења грађана и туристичке организације из више градова и општина у окружењу.

По први пут ове године на Скобаљијади и Гурманијади учествовали су бајкери, који су уприличили изложбу мотора, као и дефиле кроз град.

За одлично расположење такмичара и гостију побринуо се Вокално – инструментални састав „4 o’clock acoustic band”.

Манифестација је завршена у касним поподневним сатима, уз позив организатора учесницима и гостима да поново дођу у Мали Зворник.

„Lotel Media Group“ Лозница/Љ.Ристановић