Mali Zvornik, 15.10.2018. godine 

U tri malozvorničke osnovne škole protekle sedmice održane su edukativno – ekološke radionice, posvećene smanjenju upotrebe plastičnih kesa. Razloge zbog kojih je ova ambalaža štetna za životnu okolinu učenicima četvrtog razreda u Donjoj Borini, Radalju i Malom Zvorniku predočili su članovi Udruženja „Eko – Drina“, u okviru kampanje „Promenimo navike – stop plastičnim kesama“, podržane od strane opštine Mali Zvornik. 

Edukacijom na temu aktuelnog svetskog problema, u osnovnim školama „Braća Ribar“ Donja Borina, „Stevan Filipović“ Radalj i „Branko Radičević“ Mali Zvornik, obuhvaćeno je 85 učenika, uzrasta do 10 godina, koji su na ovaj način, tokom dva školska časa, bili u prilici da saznaju brojne važne činjenice zbog kojih su plastične kese veliki ekološki i pejzažni problem. 

Nakon uvodne prezentacije o štetnosti koju je prouzrokovala višedecenijska praksa jednokratnog korišćenja plastičnih kesa, pri svakodnevnoj nabavci namirnica za domaćinstvo, mališanima je simboličnim cepanjem najlon kese na jasan način prikazano da se ona u prirodi veoma teško razgrađuje i da je kao takva opasna za celokupan živi svet. 

Usledila je interaktivna kreativna igra „Ekološka azbuka“, tokom koje su učenici osmišljavali, pisali i prezentovali ekološke poruke, koje će nakon kampanje biti predstavljene na panoima u holovima škola, odakle će svakodnevno podsećati na značaj brige o životnoj sredini. 

Na kraju radionica učenicima je predstavljena i uručena publikacija za decu, koju je Udruženje „Eko Drina“ izradilo u okviru kampanje „Promenimo navike – stop plastičnim kesama!“, kao i po jedna platnena torba, sa zanimljivim ekološkim porukama, koja pri kupovini i nošenju stvari treba da zameni najlon kesu. 

Prema rečima Tijane Trifunović, jedne od edukatorki na prošlonedeljnim ekološkim radionicama za osnovce u Malom Zvorniku, aktivnosti u okviru kampanje protiv upotrebe plastičnih kesa usmerene su u najvećoj meri na učenje i motivaciju dece da menjaju navike kod sebe i svojih roditelja, ali i na podsticanje odraslih da smanje upotrebu plastičnih kesa i pri kupovini namirnica koriste platnenu, papirnu ili drugu biorazgradivu vrećicu. 

“Potrebe naše lokalne zajednice jesu da se minimizira ova vrsta plutajućeg otpada, koji se prilično lako prenosi vetrom ili izlivanjem vodotokova pored puteva, u dvorišta, na atraktivne lokacije za ljubitelje prirode, što veoma šteti celokupnom ambijentu”, rekla je Trifunović, ističući da je kampanju koja treba da pomogne u smanjenju nastanka ovog otpada podržala opština Mali Zvornik, u okviru ovogodišnjeg javnog poziva za sufinansiranje projekta od javnog interesa. 

Ona je poručila da je misija Udruženja “Eko Drina” da doprinese da deca u opštini Mali Zvornik odrastu u osobe koje će imati razvijenu svest o ekološkim vrednostima i adekvatno se brinuti o životnoj sredini, napominjući da su za prošlonedeljne radionice u školama učenici četvrtog razreda izabrani kao ciljna grupa najinteresantnija za dodatnu edukaciju i rano usvajanje ispravnih ekoloških navika. 

Ljiljana Ristanović

{gallery}/2018/2018-10-15_stop_kesama{/gallery}