Мали Зворник, 15.10.2018. године 

У три малозворничке основне школе протекле седмице одржане су едукативно – еколошке радионице, посвећене смањењу употребе пластичних кеса. Разлоге због којих је ова амбалажа штетна за животну околину ученицима четвртог разреда у Доњој Борини, Радаљу и Малом Зворнику предочили су чланови Удружења „Еко – Дрина“, у оквиру кампање „Променимо навике – стоп пластичним кесама“, подржане од стране општине Мали Зворник. 

Едукацијом на тему актуелног светског проблема, у основним школама „Браћа Рибар“ Доња Борина, „Стеван Филиповић“ Радаљ и „Бранко Радичевић“ Мали Зворник, обухваћено је 85 ученика, узраста до 10 година, који су на овај начин, током два школска часа, били у прилици да сазнају бројне важне чињенице због којих су пластичне кесе велики еколошки и пејзажни проблем. 

Након уводне презентације о штетности коју је проузроковала вишедеценијска пракса једнократног коришћења пластичних кеса, при свакодневној набавци намирница за домаћинство, малишанима је симболичним цепањем најлон кесе на јасан начин приказано да се она у природи веома тешко разграђује и да је као таква опасна за целокупан живи свет. 

Уследила је интерактивна креативна игра „Еколошка азбука“, током које су ученици осмишљавали, писали и презентовали еколошке поруке, које ће након кампање бити представљене на паноима у холовима школа, одакле ће свакодневно подсећати на значај бриге о животној средини. 

На крају радионица ученицима је представљена и уручена публикација за децу, коју је Удружење „Еко Дрина“ израдило у оквиру кампање „Променимо навике – стоп пластичним кесама!“, као и по једна платнена торба, са занимљивим еколошким порукама, која при куповини и ношењу ствари треба да замени најлон кесу. 

Према речима Тијане Трифуновић, једне од едукаторки на прошлонедељним еколошким радионицама за основце у Малом Зворнику, активности у оквиру кампање против употребе пластичних кеса усмерене су у највећој мери на учење и мотивацију деце да мењају навике код себе и својих родитеља, али и на подстицање одраслих да смање употребу пластичних кеса и при куповини намирница користе платнену, папирну или другу биоразградиву врећицу. 

“Потребе наше локалне заједнице јесу да се минимизира ова врста плутајућег отпада, који се прилично лако преноси ветром или изливањем водотокова поред путева, у дворишта, на атрактивне локације за љубитеље природе, што веома штети целокупном амбијенту”, рекла је Трифуновић, истичући да је кампању која треба да помогне у смањењу настанка овог отпада подржала општина Мали Зворник, у оквиру овогодишњег јавног позива за суфинансирање пројекта од јавног интереса. 

Она је поручила да је мисија Удружења “Еко Дрина” да допринесе да деца у општини Мали Зворник одрасту у особе које ће имати развијену свест о еколошким вредностима и адекватно се бринути о животној средини, напомињући да су за прошлонедељне радионице у школама ученици четвртог разреда изабрани као циљна група најинтересантнија за додатну едукацију и рано усвајање исправних еколошких навика. 

Љиљана Ристановић

{gallery}/2018/2018-10-15_stop_kesama{/gallery}