Уз мноштво културних, спортских и забавних садржаја, у Малом Зворнику су, од 27. до 30. јула, одржани 12. Дани спортско – рекреативног и културног туризма, под слоганом „Дрина је смисао живота“.

Манифестацију под покровитељством општине Мали Зворник реализовала је Туристичка организација општине Мали Зворник, у сарадњи са Библиотеком „17. септембар“.

Свечано отварање уприличено је на стадиону Фудбалског клуба „Јединство, концертом Илде Шаулић и Петра Митића.

Непосредно пред њихов наступ, председник општине, Зоран Јевтић поздравио је окупљене посетиоце и пожелео им угодан боравак и леп провод и овог пута у Малом Зворнику, истакавши да локална самоуправа чини све да унапреди и обогати туристичку понуду и сваког лета понуди више садржаја туристима, те да од септембра, уз подршку Министарства за бригу о селу Владе Републике Србије, уводи нову једнодневну манифестацију, под називом „Михољски сусрети села“.

Након музичког програма, уз који је публика у четвртак уживала до касно у ноћ, у петак и суботу, 28. и 29. јула, одржано је 26. такмичење у лову сома на Зворничком језеру – „Сомовијада 2023“ и такмичење у припремању рибље чорбе „Златни котлић“, док је у завршници програма у недељу, 30. јула, одржана 12. малозворничка регата, од Велике Реке до Сакара.

Најуспешнији у риболову овог пута био је искусни такмичар Дамјан Алексић, из Сремске Митровице, са уловом од 14.040 грам поена, који је и раније више пута побеђивао на Сомовијади.

Друго место освојио је риболовац Давор Јањушић, из Брањева крај Зворника, са 7880 грам-поена, док је треће место заузео Владимир Херић, из Новог Сада, са 7735 грам-поена. 

За остварени пласман риболовци су као награду од домаћина добили пехаре, медаље, дипломе и вредну риболовачку опрему.

На овогодишњем такмичењу учествовала су 82 риболовца из Србије и иностранства.

Највише успеха у припремању рибље чорбе, на такмичењу „Златни котлић“, одржаном у суботу, 30. јула, на плажи у Сакару, имала је екипа „Кумови”, из Београда.

Другопласирана је екипа „Шаран” из Петроварадина, док је треће место освојио „Трио за Рио” из Будишића.

Најбоље пласираним кулинарима на име награде припали су пехари, медаље, дипломе и котлићи за кување. 

Учествовало је укупно пет екипа, из Београда, Петроварадина, Сакара, Будишића и Амајића.

Припремљене рибље чорбе оцењивао је стручни жири, који су чинили: Милош Чолић – специјалиста гастрономије, професор куварства у Економској школи у Ваљеву и Миломир Симић – професор куварства из Ваљева у пензији.

Програм манифестације употпуњен је концертом народних песама и игара, у петак увече у Сакару, у оквиру којег су наступили чланови Фолклорне секције Библиотеке „17. септембар” из Малог Зворника и Удружења „Мина и Андреј“ из Малог Зворника.

Приређен је и богат програм за најмлађе, који су исте вечери уживали у представи „Surfi Surf“, у извођењу позоришне трупе из Београда.

Сутрадан је уприличена дечја креативна радионица, уз аниматоре позоришта „Ђоле и Бора“ из Шапца.

Спортски савез „Дрина“ из Малог Зворника и овог пута за децу и младе организовао је дводневну обуку за вожњу скутера на Зворничком језеру.

На манифестацији традиционално је одржан Сајам домаће радиности, хране, пића и сувенира, уз учешће бројних излагача из Србије и Републике Српске, као и акција добровољног давалаштва крви, у сарадњи Општинске организације Црвеног крста у Малом Зворнику и Института за трансфузију крви Србије.

Од 27. до 30. јула одржана је и 18. Међународна ликовна колонија Малог Зворника, уз учешће 28 уметника.

Вече уочи 12. малозворничке регате на Зворничком језеру публика је на стадиону ФК „Јединство“ уживала уз трубаче, на концерту Дејана Петровића и Биг бенда.

Пловидба од Велике Реке до Сакара, која је уследила у завршници манифестације у недељу, окупила је око 3000 учесника из више градова Србије и из иностранства, са око 350 пловила, међу којима и бројне званице, представнике општина и градова из Србије и Босне и Херцеговине.

Регаташи су деоницу од 22 километра успешно савладали у веселој атмосфери након неколико часова вожње и на циљ пристигли у 15.30. часова.

Језерска регата у Малом Зворнику, као и увек до сада, протекла је у одличном расположењу учесника, вољних да ускоро опет дођу и уживају на Зворничком језеру.

„Lotel Media Group“ Лозница/Љ.Ристановић