Мали Зворник, 28.06.2018. године 

Традиционално јунско окупљање сликара у Малом Зворнику почело је данас, у оквиру 13. Ликовне колоније Малог Зворника, коју организује Библиотека „17. септембар“, уз подршку општине Мали Зворник. На манифестацији, која од прошле године, уз мноштво пратећих садржаја, траје четири дана, учествује око 30 уметника из готово свих крајева Србије. 

Приликом отварања сликарске колоније, директорица малозворничке библиотеке Славојка Спасеновић поздравила је учеснике и госте, изразивши задовољство што је у прилици да отвори манифестацију са традицијом, која, без прекида у организовању, траје већ 13 година. 

Она је најавила да овогодишњи програм Ликовне колоније у Малом Зворнику, поред радног дела, који ће се одвијати на различитим локацијама на територији општине, укључује низ других активности за учеснике, као што је обилазак културно – историјских знаменитости Малог Зворника, излете у природи, учешће у радионици пројекта „Стазама лековитог биља“ и завршни догађај манифестације, у оквиру којег ће бити отворена изложба радова насталих на овогодишњој ликовној колонији. 

Спасеновић је захвалила локалној управи у Малом Зворнику на подршци коју је и ове године пружила у организовању културног догађаја, који сваке године у Мали Зворник доведе бројне уметнике из скоро свих крајева Србије. 

Заменик председника општине Мали Зворник Милош Радојчић, који се такође обратио учесницима и гостима на отварању 13. малозворничке ликовне колоније, рекао је да ова манифестација на најбољи начин промовише вредности и туристичке потенцијале општине, истичући да ће локална управа наставити да подржава такве и сличне догађаје. 

Један од редовних учесника Ликовне колоније Малог Зворника, сликар Сава Бабић из Лознице, који је стални учесник манифестације од њеног оснивања 2005. године, овом приликом похвалио је рад општине Мали Зворник и библиотеке на пољу културе, истакавши да неке веће општине у Србији догађаје као што је ликовна колонија не организују на толико квалитетан начин, као што то чине у Малом Зворнику. 

Он је рекао својим колегама, уметницима, који су први пут на ликовној колонији у Малом Зворнику, да ће моћи да се увере у све оно о чему је говорио током предстојећа четири дана манифестације. 

Бабић је приметио да организатори не штеде када је техничка подршка у питању, јер увек, како је рекао, обезбеде довољну количину квалитетних материјала за рад сликара. 

Гост домаћин малозворничке ликовне колоније, сликар Бабић пожелео је учесницима да се на манифестацији осећају опуштено и стваралачки. 

Своје обраћање завршио је речима да природа у Малом Зворнику такође није шкрта и да ће уметници и те како имати шта да сликају. 

Његов колега, сликар Жарко Бошковић из Бајине Баште, такође дугогодишњи учесник Ликовне колоније Малог Зворника, похвалио је манифестацију, рекавши да је сигуран да ће сликари који су ове године први пут у Малом Зворнику пожелети да опет дођу. 

„Ликовна колонија Малог Зворника 2018“ трајаће од 28. јуна до 01. јула текуће године. Изложба радова који ће настати у том периоду биће отворена у Дому културе у Малом Зворнику у недељу, 01. јула, у 17.00 часова. 

Љиљана Ристановић

{gallery}/2018/2018-06-28_likovna_kolonija{/gallery}