Mali Zvornik, 28.06.2018. godine 

Tradicionalno junsko okupljanje slikara u Malom Zvorniku počelo je danas, u okviru 13. Likovne kolonije Malog Zvornika, koju organizuje Biblioteka „17. septembar“, uz podršku opštine Mali Zvornik. Na manifestaciji, koja od prošle godine, uz mnoštvo pratećih sadržaja, traje četiri dana, učestvuje oko 30 umetnika iz gotovo svih krajeva Srbije. 

Prilikom otvaranja slikarske kolonije, direktorica malozvorničke biblioteke Slavojka Spasenović pozdravila je učesnike i goste, izrazivši zadovoljstvo što je u prilici da otvori manifestaciju sa tradicijom, koja, bez prekida u organizovanju, traje već 13 godina. 

Ona je najavila da ovogodišnji program Likovne kolonije u Malom Zvorniku, pored radnog dela, koji će se odvijati na različitim lokacijama na teritoriji opštine, uključuje niz drugih aktivnosti za učesnike, kao što je obilazak kulturno – istorijskih znamenitosti Malog Zvornika, izlete u prirodi, učešće u radionici projekta „Stazama lekovitog bilja“ i završni događaj manifestacije, u okviru kojeg će biti otvorena izložba radova nastalih na ovogodišnjoj likovnoj koloniji. 

Spasenović je zahvalila lokalnoj upravi u Malom Zvorniku na podršci koju je i ove godine pružila u organizovanju kulturnog događaja, koji svake godine u Mali Zvornik dovede brojne umetnike iz skoro svih krajeva Srbije. 

Zamenik predsednika opštine Mali Zvornik Miloš Radojčić, koji se takođe obratio učesnicima i gostima na otvaranju 13. malozvorničke likovne kolonije, rekao je da ova manifestacija na najbolji način promoviše vrednosti i turističke potencijale opštine, ističući da će lokalna uprava nastaviti da podržava takve i slične događaje. 

Jedan od redovnih učesnika Likovne kolonije Malog Zvornika, slikar Sava Babić iz Loznice, koji je stalni učesnik manifestacije od njenog osnivanja 2005. godine, ovom prilikom pohvalio je rad opštine Mali Zvornik i biblioteke na polju kulture, istakavši da neke veće opštine u Srbiji događaje kao što je likovna kolonija ne organizuju na toliko kvalitetan način, kao što to čine u Malom Zvorniku. 

On je rekao svojim kolegama, umetnicima, koji su prvi put na likovnoj koloniji u Malom Zvorniku, da će moći da se uvere u sve ono o čemu je govorio tokom predstojeća četiri dana manifestacije. 

Babić je primetio da organizatori ne štede kada je tehnička podrška u pitanju, jer uvek, kako je rekao, obezbede dovoljnu količinu kvalitetnih materijala za rad slikara. 

Gost domaćin malozvorničke likovne kolonije, slikar Babić poželeo je učesnicima da se na manifestaciji osećaju opušteno i stvaralački. 

Svoje obraćanje završio je rečima da priroda u Malom Zvorniku takođe nije škrta i da će umetnici i te kako imati šta da slikaju. 

Njegov kolega, slikar Žarko Bošković iz Bajine Bašte, takođe dugogodišnji učesnik Likovne kolonije Malog Zvornika, pohvalio je manifestaciju, rekavši da je siguran da će slikari koji su ove godine prvi put u Malom Zvorniku poželeti da opet dođu. 

„Likovna kolonija Malog Zvornika 2018“ trajaće od 28. juna do 01. jula tekuće godine. Izložba radova koji će nastati u tom periodu biće otvorena u Domu kulture u Malom Zvorniku u nedelju, 01. jula, u 17.00 časova. 

Ljiljana Ristanović

{gallery}/2018/2018-06-28_likovna_kolonija{/gallery}