Мали Зворник, 03.01.2019. године

Општина Мали Зворник протеклог петка, 28. децембра, доделила је родитељима са подручја општине нових 50 сигурносних ауто седишта за децу. Била је то друга акција локалне управе и Агенције за безбедност саобраћаја Републике Србије у прошлој години, организована у циљу постизања веће безбедности најмлађих у саобраћају. И овог пута, пре поделе, одржана је обука родитеља о правилној употреби дечјих ауто седишта. 

Обраћајући се окупљенима на овом догађају, председник општине Зоран Јевтић рекао је да је друга акција набавке и поделе заштитних система за малишане у аутомобилима уприличена због великог интересовања родитеља за овај вид подршке локалне управе. 

Он је истакао да је за општину веома важно да створи безбедне услове за све учеснике у саобраћају на својој територији, посебно за најмлађе, и да је из тог разлога обезбеђена нова набавка од 50 ауто седишта за децу. 

Подсетивши да је у оквиру претходне акције, реализоване у новембру, набављено и подељено 40 дечјих ауто седишта, од којих је 20 обезбедила општина Мали Зворник, а преосталих двадесет Агенција за безбедност саобраћаја, он је најавио да је у 2019. години предвиђена набавка још 70 или 80 седишта, за шта је буџетом опредељено око 500.000 динара, те да ће општина наставити да прати потребе становништва у овој области и у складу са могућностима ову меру финансирати и убудуће. 

Председник општине саопштио је да се за децембарску доделу бесплатних аутоседишта за децу пријавило око 80 родитеља, а да је право на доделу остварило првих 50 према редоследу пријављивања, који су при томе испунили тражене критеријуме, да бар један од родитеља има пребивалиште на територији Малог Зворника и да је дете за које је поднет захтев за добијање седишта рођено после 14.12.2013. године. 

Јевтић је рекао да општина Мали Зворник мерама које спроводи скромно помаже кућни буџет суграђана, трудећи се да да подстакне рађање деце, очува и задржи становништво на својој територији. 

Он је навео да осим за набавку ауто седишта за децу, општина издваја средства за најмлађе и кроз такозвани „Родитељски додатак“, који за прво дете износи 55.000 динара, за друго 65.000 динара, а за треће 75.000 динара. 

Међу осталим мерама подршке становништву које обезбеђује локална управа у Малом Зворнику је и бесплатан превоз за основце, средњошколце и најстарије суграђане. 

Јевтић очекује да ће квалитету живота и бољој економској ситуацији у општини веома допринети и предстојеће отварање погона за производњу текстила, који, уз подршку Републике Србије и општине Мали Зворник, на пролеће треба да покрене турска компанија „Mydenim tekstil“ и запосли најпре 200 радника, а до краја 2020. године још 300 радника, различитог степена образовања, нагласивши да ће та фирма, осим радника са средњом и нижом стручном спремом, имати потребу за пријемом око 20 високо квалификованих радника. 

На крају обраћања окупљеним родитељима Јевтић је честитао предстојеће празнике и пожелео свако добро у новој години. 

У наставку догађаја, представници Агенције за безбедност саобраћаја Републике Србије окупљеним родитељима у Малом Зворнику одржали су обуку о правилној употреби аутоседишта, скрећући им пажњу да је она од пресудног значаја за очување живота деце у саобраћају. 

По завршетку обуке, седишта је родитељима уручио заменик председника општине Милош Радојчић. 

Љиљана Ристановић

{gallery}/2018/2018-12-28_autosedista{/gallery}