Мали Зворник, 20.06.2020. године

У складу са одлуком о финансијској подршци породицама са децом, општина Мали Зворник протекле седмице доделила је осам поклон беби пакета, у вредности од по 5.000 динара, за децу рођену у мају текуће године. 

Додела беби пакета новорођеној деци на подручју општине је нова позитивна пракса у раду локалне самоуправе и у примени је од почетка 2020. године. 

Приликом доделе пакета за бебе, која је организована у сали Скупштине општине Мали Зворник, родитељима се обратио председник општине Зоран Јевтић, наводећи да се локална самоуправа труди да на различите начине подржи породицу и подстакне рађање деце. 

Он је рекао да општина, осим давања поклон беби пакета, који садрже најнеопходније ствари за тек рођену децу, родитељима исплаћује такозвани родитељски додатак, који за прво дете износи 55.000 динара, за друго 65.000 и за свако следеће дете 75.000 динара.

Беби пакети обезбеђени су за сву новорођену децу, од почетка 2020. године, када је општина почела да примењује нову подстицајну меру. 

„Циљ нам је пружање подршке родитељима, у тренутку када им је она најнеопходнија, непосредно након рођења детета, те давање подстицаја рађању деце, проширењу породице и већем наталитету у општини убудуће“, рекао је Јевтић, напомињући да, када се узме у обзир и то да, осим локалне самоуправе, финансијску подршку породицама са децом пружа и Република Србија, кроз различита финансијска давања, можемо рећи да су породице у овој области у великој мери потпомогнуте и обезбеђене од стране државе. 

Јевтић који је подели беби пакета присуствовао са својим замеником Милошем Радојчићем, у име руководства општине Мали Зворник честитао је родитељима на принови и пожелео да их роде убрзо опет посете, подсетивши да локална самоуправа однедавно финансијски подржава и вантелесну оплодњу за парове који немају децу, а желе да се остваре у најважнијој животној улози. 

Председник малозворничке општине рекао је да локална самоуправа интензивно ради на побољшању услова за живот у свим месним заједницама на подручју општине и да је на том плану у протекле четири године урађено много, као и да многи важни пројекти тек предстоје. 

Будући да је евидентан пораст броја деце у општини и да је потреба за смештајем у вртићу премашила постојеће капацитете, локална самоуправа започела је активности на изградњи новог вртића, у месној заједници Доње Насеље, и побољшању услова у постојећој згради вртића „Црвенкапа“, изградњом вишенаменске учионице за децу. 

Осим тога, предвиђено је и уређење седам дечјих игралишта  у неколико  месних заједница, и то по најновијим стандардима који се тичу безбедности деце на уређеним местима за игру. 

Председник општине Мали Зворник рекао је да ће локална самоуправа настојати да свака месна заједница добије безбедан и посебно уређен простор намењен за игру најмлађих. 

Као посебно важне послове који ће значајно утицати на побољшање услова за живот у општини, Јевтић је навео побољшање путне мреже, рекавши да је у наредне две године предвиђено асфалтирање 82 километра путева, што је, према његовим речима, више него што општина тренутно има, а крајњи циљ је да асфалт стигне до сваке куће у општини. 

Председник Јевтић рекао је и то да ће отварањем фабрике текстила у Малом Зворнику и нових фабрика у општини убудуће бити створени услови за веће запошљавање и остваривање боље социјалне и економске сигурности сваког појединца. 

За оне који желе да се баве пољопривредом или допуне кућни буџет кроз додатне послове у пољопривреди, општина ће и даље обезбеђивати различите подстицаје и субвенције за пољопривреднике, сточаре и власнике смештаја који се баве сеоским туризмом. 

Љиљана Ристановић

{gallery}/2020/2020-06-20_bebi_paketi{/gallery}