Mali Zvornik, 20.06.2020. godine

U skladu sa odlukom o finansijskoj podršci porodicama sa decom, opština Mali Zvornik protekle sedmice dodelila je osam poklon bebi paketa, u vrednosti od po 5.000 dinara, za decu rođenu u maju tekuće godine. 

Dodela bebi paketa novorođenoj deci na području opštine je nova pozitivna praksa u radu lokalne samouprave i u primeni je od početka 2020. godine. 

Prilikom dodele paketa za bebe, koja je organizovana u sali Skupštine opštine Mali Zvornik, roditeljima se obratio predsednik opštine Zoran Jevtić, navodeći da se lokalna samouprava trudi da na različite načine podrži porodicu i podstakne rađanje dece. 

On je rekao da opština, osim davanja poklon bebi paketa, koji sadrže najneophodnije stvari za tek rođenu decu, roditeljima isplaćuje takozvani roditeljski dodatak, koji za prvo dete iznosi 55.000 dinara, za drugo 65.000 i za svako sledeće dete 75.000 dinara.

Bebi paketi obezbeđeni su za svu novorođenu decu, od početka 2020. godine, kada je opština počela da primenjuje novu podsticajnu meru. 

„Cilj nam je pružanje podrške roditeljima, u trenutku kada im je ona najneophodnija, neposredno nakon rođenja deteta, te davanje podsticaja rađanju dece, proširenju porodice i većem natalitetu u opštini ubuduće“, rekao je Jevtić, napominjući da, kada se uzme u obzir i to da, osim lokalne samouprave, finansijsku podršku porodicama sa decom pruža i Republika Srbija, kroz različita finansijska davanja, možemo reći da su porodice u ovoj oblasti u velikoj meri potpomognute i obezbeđene od strane države. 

Jevtić koji je podeli bebi paketa prisustvovao sa svojim zamenikom Milošem Radojčićem, u ime rukovodstva opštine Mali Zvornik čestitao je roditeljima na prinovi i poželeo da ih rode ubrzo opet posete, podsetivši da lokalna samouprava odnedavno finansijski podržava i vantelesnu oplodnju za parove koji nemaju decu, a žele da se ostvare u najvažnijoj životnoj ulozi. 

Predsednik malozvorničke opštine rekao je da lokalna samouprava intenzivno radi na poboljšanju uslova za život u svim mesnim zajednicama na području opštine i da je na tom planu u protekle četiri godine urađeno mnogo, kao i da mnogi važni projekti tek predstoje. 

Budući da je evidentan porast broja dece u opštini i da je potreba za smeštajem u vrtiću premašila postojeće kapacitete, lokalna samouprava započela je aktivnosti na izgradnji novog vrtića, u mesnoj zajednici Donje Naselje, i poboljšanju uslova u postojećoj zgradi vrtića „Crvenkapa“, izgradnjom višenamenske učionice za decu. 

Osim toga, predviđeno je i uređenje sedam dečjih igrališta  u nekoliko  mesnih zajednica, i to po najnovijim standardima koji se tiču bezbednosti dece na uređenim mestima za igru. 

Predsednik opštine Mali Zvornik rekao je da će lokalna samouprava nastojati da svaka mesna zajednica dobije bezbedan i posebno uređen prostor namenjen za igru najmlađih. 

Kao posebno važne poslove koji će značajno uticati na poboljšanje uslova za život u opštini, Jevtić je naveo poboljšanje putne mreže, rekavši da je u naredne dve godine predviđeno asfaltiranje 82 kilometra puteva, što je, prema njegovim rečima, više nego što opština trenutno ima, a krajnji cilj je da asfalt stigne do svake kuće u opštini. 

Predsednik Jevtić rekao je i to da će otvaranjem fabrike tekstila u Malom Zvorniku i novih fabrika u opštini ubuduće biti stvoreni uslovi za veće zapošljavanje i ostvarivanje bolje socijalne i ekonomske sigurnosti svakog pojedinca. 

Za one koji žele da se bave poljoprivredom ili dopune kućni budžet kroz dodatne poslove u poljoprivredi, opština će i dalje obezbeđivati različite podsticaje i subvencije za poljoprivrednike, stočare i vlasnike smeštaja koji se bave seoskim turizmom. 

Ljiljana Ristanović

{gallery}/2020/2020-06-20_bebi_paketi{/gallery}