Изградњу канализационог система за одвођење атмосферских вода у делу месне заједнице Центар  у Малом Зворнику финансијски ће подржати Влада Републике Србије.

Уговор о суфинансирању пројекта, чијом реализацијом ће бити решен дугогодишњи проблем плављења објеката у ужем центру општине Мали Зворник, министар без портфеља задужен за равномерни регионални развој, Един Ђерлек потписао је данас са председником ове локалне самоуправе, Зораном Јевтићем.

Ђерлек је овом приликом рекао да ће реализација пројекта, за који је издвојено 5,7 милиона динара, пре свега, директно утицати на заштиту животне средине, кроз раздвајање фекалне и атмосферске канализације и даљим одвођењем воде, што ће у перспективи спречити појаву поплава.

Министар је објаснио да ће на овај начин јавни и приватни објекти ужег центра општине бити обезбеђени од поплава, а пре свега зграда библиотеке, која је тренутно најугроженија у овом делу општине.

Он је указао на то да ће корист од реализације пројекта имати приближно 3.500 становника Малог Зворника, оценивши да је ово још један показатељ да Влада Србије улаже у све делове Србије, нарочито у развојне пројекте од којих грађани имају директне користи.

„Циљ је да што више урадимо на превенирању поплава у угроженим подручјима у Србији, као и смањењу накнадних трошкова санирања штета насталих плављењем“, закључио је Ђерлек.

Будући да укупна вредност предвиђених радова износи око 10.000.000 динара, остатак средстава потребних за реализацију пројекта обезбедиће локална самоуправа из сопственог буџета.

Председник општине Мали Зворник најавио је завршетак овог пројекта до краја године, нагласивши да држава препознаје проблеме малих општина, важност равномерног регионалног развоја и значај улагања у општине које, попут Малог Зворника, припадају последњој, најнеразвијенијој групи.

Након састанка у општини, Ђерлек и Јевтић обишли су зграду Библиотеке „17. септембар“, где су о бенефитима будуће реализације пројекта разговарали са директорком ове установе Славојком Спасеновић.

У завршници посете Малом Зворнику, министар Ђерлек обишао је село Доња Трешњица у којем су недавне поплаве проузроковале материјалну штету на објектима и локалном путу и разговарао са председником ове општине Зораном Јевтићем и мештанима о помоћи Владе Србије у санирању последица поплава.

Министар Ђерлек поручио је да ће Владе Србије на најефикаснији и најбржи начин надокнадити штету грађанима чија је имовина угрожена у недавним поплавама, додајући да је у току прикупљање података, пре свега о оштећеним објектима и путној инфраструктури, након чега ће бити донет пакет мера помоћи.

Ђерлек је у разговору са мештанима најавио помоћ владе за оштећена домаћинства која су директно угрожене поплавама, али и зграду основне школе у овом малозворничком селу. Такође, најавио је и санацију оштећеног локалног пута, који је за мештане који се баве пољопривредном производњом од виталног значаја.

Он је истакао да грађани, који су на било који начин погођени поплавама у општинама у Србији, неће бити заборављени, додајући да ће Влада Србије настојати да на адекватан начин надокнади сваку насталу штету.

Говорећи о важности превенције од учесталих поплава, министар Ђерлек је истакао да је неопходно наставити улагања у заштиту од временских непогода, наводећи да ће Кабинет који води инсистирати на улагању у пројекте попут данас потписаног  Уговора о изградњи канализационе мреже у МаломЗворнику, чијом реализацијом ће бити решен дугогодишњи проблем плављења објеката од значаја у ужем центру ове општине.

Извор: сајт Владе Републике Србије и сајт Кабинета Министра за равномерни регионални развој