Sremska Mitrovica /Zasavica/, 19.11.2014. godine

Deklaracija o prekograničnoj saradnji 6 opština srednjeg i donjeg toka reke Drine na implemetaciji projekata od prekograničnog i regionalnog interesa potpisana je danas u okviru završne konferencije projekta “Mudro korišćenje zajedničkih prirodnih resursa – put ka održivosti prekograničnog regiona Srbija/BiH”.
Projekat su u protekle dve godine realizovali Unija ekologa Srbije “Uneco” iz Beograda i Centar za okolišno održivi razvoj (COOR) iz Sarajeva u partnerstvu sa opštinama Bijeljina, Zvornik i Bratunac iz BiH i opštinama Bogatić, Mali Zvornik i Ljubovija iz Srbije.
Svečano potpisivanje dokumenta koji je kruna dvogodišnjeg zajedničkog rada na projektu obavljeno je u Specijalnom rezervatu prirode Zasavica kod Sremske Mitrovice.

Predstavljajući rezultate projekta, Prof. Dr Mirjana Bartula iz Unije ekologa “Uneco” rekla je da potpisivanje deklaracije o prekograničnoj saradnji predstavlja spremnost lokalnih zajednica za implementaciju akcionog plana, koji je glavni rezultat projekta i osnova buduće prekogranične saradnje na nivou loklanih samouprava i organizacija civilnog društva u ovom delu regiona. Ona je istakla da je u okviru plana definisano 90 prioritetnih projektnih ideja za čiju implementaciju je u budućnosti neophodna ozbiljna podrška sa državnog nivoa i od strane fondova Evropske unije.

Skupu u Zasavici prisustvovala je predstavnica Delegacije Evropske unije u Srbiji Elisabetta Sartorel, koja je poručila da aktivnosti predviđene akcionim planom ovog projekta imaju budućnost i da će biti finansirane.
Domaćin konferencije Prof. dr Jordan Aleksić iz Unije ekologa Srbije “Uneco” istakao je da su prirodni resursi jedina prava vrednost koju imamo, da nisu neiscrpni i da je u tom smislu neophodno mudro i pametno postupanje, podsećajući na poslednji loš primer i veliki problem izazvan izlivanjem jalovine rudnika antimona u Stolicama kod Krupnja.
Završnoj konferenciji projekta “Mudro korišćenje zajedničkih prirodnih resursa – put ka održivosti prekograničnog regiona Srbija/BiH”, pored predstavnika 6 opština partnera na projektu prisustvovali su i Prof. dr Tarik Kupusović iz COOR-a, Jelena Tesla iz Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije, Dragana Vidojević iz Agencije za zaštitu životne sredine i Milija Črijović, predstavnik Privredne komore Srbije.
Učesnici konferencije složili su se da je projekat od neprocenjivog značaja za ovaj deo regiona jer predstavlja platformu za budući rad i kvalitetno rešavanje problema u oblasti zaštite i očuvanja životne sredine.
Projekat “Mudro korišćenje zajedničkih prirodnih resursa – put ka održivosti prekograničnog regiona Srbija/BiH” finansiran je u okviru IPA programa prekogranične saradnje Srbije i Bosne i Hercegovine.

{gallery}2014zasavica{/gallery}