Мали Зворник, 30.05.2018.године

Општина Мали Зворник прва је локална самоуправа у Србији којој је Министарство државне управе и локалне самоуправе (МДУЛС) дало сагласност на достављени предлог назива улица и засеока, у оквиру формирања Адресног регистра општине. За сада, она је и једина локална управа у земљи која је у предвиђеном року спровела неопходне процедуре по методологији одређеној за израду адресних регистара. 

Скупштина општине Мали Зворник на прошлонедељној, 17. редовној седници, верификовала је предлог Адресног регистра општине, у оквиру којег ће сви стамбени и пословни објекти  на подручју  општине, у 186 новоформираних улица и 59 засеока, ускоро добити кућне бројеве. 

Додељивање кућних бројева стамбеним и пословним објектима на подручју општине обавиће Републички геодетски завод (РГЗ), који за све општине у Србији израђује елаборате уличних система за креирање адресних регистара.

Након нумерације објеката, у другој фази пројекта, уследиће израда и постављање табли са називима улица и кућним бројевима, које ће у свим општинама у држави финансирати Република Србија. 

Трећа и уједно последња фаза ажурирања адресних регистара  подразумева успостављање пуне интероперабилности између органа, кроз благовремено усклађивање њихових база података са ажурираним регистром током 2019. и 2020. године. 

Формирање адресних регистара у Србији врши се сукцесивно, по окрузима,  а крајњи рок за завршетак ових активности је средином 2019. године. 

Град Лозница први је у Србији формирао Адресни регистар, као пилот град у реализацији овог пројекта. 

Након њега формирање адресних регистара настављено је у осталим општинама и градовима Мачванског округа и Сремског округа, међу којима и у Малом Зворнику. 

Добра вест за грађане, осим тога што ће добити називе улица у својим насељима и кућне бројеве, јесте да услед насталих промена, неће одмах морати да мењају личне документе, већ након њиховог истека, док сви они који имају чиповане личне документе могу извршити промену адресе у њима одмах након настале промене, код органа који је документ издао, без трошкова. 

Извор: https://a3.geosrbija.rs/el-ulica-monitoring

Љиљана Ристановић