Mali Zvornik, 30.05.2018.godine

Opština Mali Zvornik prva je lokalna samouprava u Srbiji kojoj je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave (MDULS) dalo saglasnost na dostavljeni predlog naziva ulica i zaseoka, u okviru formiranja Adresnog registra opštine. Za sada, ona je i jedina lokalna uprava u zemlji koja je u predviđenom roku sprovela neophodne procedure po metodologiji određenoj za izradu adresnih registara. 

Skupština opštine Mali Zvornik na prošlonedeljnoj, 17. redovnoj sednici, verifikovala je predlog Adresnog registra opštine, u okviru kojeg će svi stambeni i poslovni objekti  na području  opštine, u 186 novoformiranih ulica i 59 zaseoka, uskoro dobiti kućne brojeve. 

Dodeljivanje kućnih brojeva stambenim i poslovnim objektima na području opštine obaviće Republički geodetski zavod (RGZ), koji za sve opštine u Srbiji izrađuje elaborate uličnih sistema za kreiranje adresnih registara.

Nakon numeracije objekata, u drugoj fazi projekta, uslediće izrada i postavljanje tabli sa nazivima ulica i kućnim brojevima, koje će u svim opštinama u državi finansirati Republika Srbija. 

Treća i ujedno poslednja faza ažuriranja adresnih registara  podrazumeva uspostavljanje pune interoperabilnosti između organa, kroz blagovremeno usklađivanje njihovih baza podataka sa ažuriranim registrom tokom 2019. i 2020. godine. 

Formiranje adresnih registara u Srbiji vrši se sukcesivno, po okruzima,  a krajnji rok za završetak ovih aktivnosti je sredinom 2019. godine. 

Grad Loznica prvi je u Srbiji formirao Adresni registar, kao pilot grad u realizaciji ovog projekta. 

Nakon njega formiranje adresnih registara nastavljeno je u ostalim opštinama i gradovima Mačvanskog okruga i Sremskog okruga, među kojima i u Malom Zvorniku. 

Dobra vest za građane, osim toga što će dobiti nazive ulica u svojim naseljima i kućne brojeve, jeste da usled nastalih promena, neće odmah morati da menjaju lične dokumente, već nakon njihovog isteka, dok svi oni koji imaju čipovane lične dokumente mogu izvršiti promenu adrese u njima odmah nakon nastale promene, kod organa koji je dokument izdao, bez troškova. 

Izvor: https://a3.geosrbija.rs/el-ulica-monitoring

Ljiljana Ristanović