Mali Zvornik, 17.10.2018. godine

Pozorište Slavija iz Beograda u petak 19.10.2018. godine izvodi predstavu „Koštana“ na sceni doma kulture u Malom Zvorniku. Gostovanje pozorišne trupe omogućila Biblioteka „17. septembar“. Početak predstave je u 19:30 časova. Za sve gledaoce ulaz je besplatan. 

O predstavi „KOŠTANA“ prema istoimenoj drami Bore Stankovića 

Reditelj: Velimir Mitrović
Adaptacija: Boško Puletić

Scenograf: Boris Maksimović
Kostimograf:Danica Rakočević
Koreograf: Milan Bosiljčić
Dodatnu muziku i efekte komponovao Branislav Pipović

U predstavi igraju: Vesna Paštrović, Boško Puletić, Lepomir Ivković, Žarko Stepanov

 

O adaptaciji:

Znam da je puno puta upravo tako postavljen, ali nisam nikada poverovao da je Koštana komad sa pevanjem i pucanjem.

Pokušao sam prvi put da značajnije u predstavu uklopim ono što je Bora rekao u naslovu i karakterizaciji lika, da je Koštana ciganka IGRAČICA i pevačica. Sve pesme koje Koštana peva su zapisane i one su izrazito lirske, ali među njima nema ni jedne koja opravdava haos i pomamu za njom o kojoj govori Arsa u komadu.

Šta je Koštana igrala nije tačno zapisano (sem sigurno čoček) a ja sam poverovao da je pre svega erotičnost njene igre, razlog tolike njene popularnosti. Tadašnje Vranje bilo je granica dve države i tromeđa tri naroda Turskog, Albanskog i Srpskog. Zato su u muzičkoj podlozi zastupljena sva tri etno melosa.

Koštani se nudi povlašćen i situiran život u najbogatijoj kući u gradu, ali u suštini -zlatni kavez. Između Hadži Tomine kuće-zlatnog kaveza …i čerge, Koštana bira čergu, jer time bira ….Slobodu. I na kraju, nisam nikada poverovao da je Koštana melodrama sa depresivnim krajem. Mislim da je to priča o izboru. Koštana nije samo udata na silu -ona ima izbor. Zaljubljen je i voli je mnogo, sin najvećeg gazde u tadašnjem Vranju. I zove je da pobegnu zajedno. Šta bi se dalje desilo da je bilo tako. Hadži Toma bi se ljutio ali bi popustio pogotovu kad bi se pojavilo…….unuče. Pošto se u tekstu kaže da su se pobili sa Arnautima i doveli je iz Turske u igračkim numerama ima turskog i arapskog melosa i pokreta.

I zato je za mene oduvek priča o Koštani bila priča,……….. o ljudskoj potrebi za ….slobodom.

Boško Puletić

 

Žal za mladost nije žal za onim, što je bilo lepo i veliko, pa nepovratno prošlo.to nije jauk sagorele i potrošene strasti, to je mnogo više-žaljenje za onim što nije bilo, što se nije imalo, ni ostvarilo.
U Borinom Vranju se nikada ne spava, nego se ljubi i plače, dan i noć. I jedna misao luta, u sred Vranjanske noći obasjane mesečinom.. da je sve u svemu: samo kada se ide do kraja!
Život postoji samo dok postoji ljubav!
A svu svoju umetnost Bora Stanković je posvetio, neutoljenoj žudnji za ljubavlju i slobodom.
Nadahnut tim idealima on je naš savremenik, a to će ostati i budućim naraštajima!

Milisav Milenković

https://www.youtube.com/watch?v=0E8tKQ-g9hQ