12.05.2016. godine

Povodom raspisivanja Prvog poziv za dostavljanje projektnih predloga za Interreg IPA program prekogranične saradnje Hrvatska – Srbija 2014 – 2020. opštinu Mali Zvornik su posetili predstavnici Regionalnog centra za zaštitu životne sredine (Regional Environmental Center REC).

Zoran Jevtić, predsednik opštine Mali Zvornik, sa saradnicima ugostio je gospođu Gordanu Kožuharov, regionalnog direktora REC-a za Balkan, profesora Produ Šećerova, ključnog eksperta grada Beograda za sistem ranog javljanja i gospodina Andreja Dimitrijevića, projektnog menadžera iz REC kancelarije u Beogradu.

S obzirom da je u ovom pozivu programsko područje prošireno i na Mačvanski okrug, a na osnovu dosadašnje pozitivne saradnje opštine Mali Zvornik sa Regionalnim centrom, sastanak je organizovan radi uspostavljanja partnerstva i zajedničkog javljanja na Poziv.

Nakon kratkog upoznavanja sa programom ovog Poziva i izveštavanja o stanju u našoj opštini, definisani su neki od pravaca u kojima se mogu razvijati predlozi projekata. U narednom periodu se od obe strane očekuje aktivno učešće na prikupljanju podataka, izradi projekta i uspostavljanju saradnje sa partnerima u programskom području u Hrvatskoj, kao i razmatranje opcija za uključivanje još nekog od partnera iz Srbije.

U ovom Pozivu je moguće javljanje do pet partnera u jednom projektu, gde je obavezno učešće barem jednog partnera iz druge države.

Prvi poziv otvoren je za četiri prioritetne ose programa, a to su:
– Prioritetna osa 1: Poboljšanje kvaliteta socijalnih i zdravstvenih usluga u programskom području
– Prioritetna osa 2: Zaštita životne sredine i biološke raznolikosti, poboljšanje prevencije rizika i podsticaj održive energije i energetske efikasnosti
– Prioritetna osa 3: Doprinos razvoju turizma i očuvanje kulturne i prirodne baštine
– Prioritetna osa 4: Jačanje konkurentnosti i razvoja poslovnog okruženja u programskom području

Ukupna vrednost poziva je 15.009.809,00 EUR od kojih 12.758.338,00 EUR predstavlja EU sufinansiranje, a 2.251.471 EUR predstavlja nacionalno sufinansiranje.

Rok za dostavu projektnih predloga putem elektronskog sistema za praćenje (electronic Monitoring System) je 1. jul 2016. godine do 15 časova.

{gallery}2016/05-11_REC{/gallery}